Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Λιανική… θεραπεία κατά της μελαγχολίας

Ιανουάριος 29th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Τα ψώνια μας κάνουν χαρούμενους

Λιανική... θεραπεία κατά της μελαγχολίαςΤα αποτελέσματα της έρευνας μιας ομάδας ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μπορεί να μην είναι καλά για το… πορτοφόλι σας, όμως όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι δείχνουν πώς μπορείτε να νιώσετε καλύτερα… αδειάζοντας τον τραπεζικό σας λογαριασμό!

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές η «λιανική θεραπεία» -πέρα από επιφανειακή- μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη μείωση του αισθήματος στεναχώριας που μπορεί να νιώθει κάποιος.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί ακόμη να κάνει κάποιον να νιώσει ότι έχει περισσότερο τον έλεγχο μέσα στο περιβάλλον που κινείται.

Γενιές επί γενιές καταναλωτών ενθαρρύνονται να ικανοποιούν την… επιθυμία τους να συμβαδίζουν με την τελευταία λέξη της μόδας, με το λεγόμενο «window shopping».

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές από το Μίσιγκαν, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τη σημασία της «λιανικής θεραπείας» (με απλά λόγια, να βάζει το χέρι στην τσέπη και να αγοράζει αυτό που του αρέσει), καθώς βοηθά τους ανθρώπους να ξεπερνούν το αίσθημα μελαγχολίας.

Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε τρία πειράματα για να διαπιστώσει κατά πόσον τα ψώνια μπορούσαν να αποκαταστήσουν το αίσθηση ελέγχου στους ανθρώπους προκειμένου να καταφέρουν να καταπολεμήσουν τα συναισθήματα της θλίψης.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψώνια ήταν 40 φορές πιο αποτελεσματικά στο να παρέχουν αυτό το αίσθημα «ελέγχου της κατάστασης», κάνοντάς τους τρεις φορές πιο ευτυχείς συγκριτικά με όσους δανείζονταν κάτι.

Προηγούμενες μελέτες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, είχαν δείξει ότι οι καταναλωτές απολάμβαναν πιο θετικά συναισθήματα όταν κοιτούσαν κάτι που μόλις είχαν αποκτήσει/ψωνίσει έχοντας ως κίνητρό τους την επιθυμία να «φτιάξουν τη διάθεσή τους».

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσο τα ψώνια επιφέρουν ψυχολογικά οφέλη, πέρα από αυτά που παράγονται όταν αποσπάται η προσοχή κάποιου, ή με το πέρασμα του χρόνου.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι όταν ψωνίζει κανείς μπορεί να αποκατασταθεί το αίσθημα προσωπικού ελέγχου μιας κατάστασης, και να μειωθεί το αίσθημα της στεναχώριας. Η “λιανική θεραπεία”-δηλαδή τα ψώνια που έχουν ως κίνητρο την αντιμετώπιση ενός αρνητικού συναισθήματος και αναστάτωσης- θεωρούνταν κάποτε ως αναποτελεσματική, σπάταλη και “σκοτεινή” πλευρά της συμπεριφοράς ενός καταναλωτή. Εμείς επισημαίνουμε ότι μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τη μελαγχολία» καταλήγουν οι ερευνητές.

newsbeast

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 29th, 2014 at 14:04 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply