Ο τοκετός ενεργοποιεί το τμήμα που κάνει τους ανθρώπους πιο στοργικούς

Η μυρωδιά ενός μωρού επηρεάζει το γυναικείο εγκέφαλοΓια όλες τις μητέρες φτάνει κάποια φορά η στιγμή που θα αναρωτηθούν πώς θα αντέξουν άλλο τα κλάματα, τις φωνές και τις τσιρίδες των παιδιών.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η μυρωδιά ενός μωρού αποτελεί το «κλειδί» και την «απάντηση» στο γρίφο, καθώς βοηθά τις γυναίκες να τα βγάλουν πέρα με τους δύσκολους πρώτους μήνες της μητρότητας.

Η γέννα «επανακαλωδιώνει» το γυναικείο εγκέφαλο, έτσι ώστε η μυρωδιά του βρέφους να ενεργοποιεί το τμήμα εκείνο που κάνει τους ανθρώπους πιο λογικούς, στοργικούς και περιποιητικούς.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας έκαναν πειράματα με τη βοήθεια 38 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες είχαν αποκτήσει παιδιά.

Έδεσαν τα μάτια των γυναικών και τους έβαλαν να μυρίσουν κομμάτια από ρούχα, κάποια από τα οποία είχαν φορέσει νεογέννητα τεσσάρων ημερών, άλλα τα είχαν φορέσει άντρες και κάποια κανείς.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες στο πείραμα να αναφέρουν αν μπορούσαν να ανιχνεύσουν στα ρούχα αυτά κάποια σωματική μυρωδιά.

Την ίδια στιγμή, με ειδικά μηχανήματα παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως «η έδρα της νηφάλιας, δεύτερης σκέψης».

Οι γυναίκες που είχαν αποκτήσει παιδιά κατάφεραν να ανιχνεύσουν σε ποσοστό 82% μια οσμή στα ρούχα που είχαν φορέσει τα νεογέννητα, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό τους.

Οι υπόλοιπες είχαν 68% επιτυχία στην ανίχνευση οσμών, ενώ δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια για τα ρούχα που είχαν φορέσει άντρες, με τις δύο ομάδες γυναικών να καταφέρνουν να ανιχνεύσουν κάποια σωματική οσμή σε ποσοστό 77 και 74% αντίστοιχα, ενώ και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν παρόμοια επίσης.

«Είναι πιθανό ο γυναικείος εγκέφαλος να επαναπρογραμματίζεται μετά τον τοκετό. Αυτή η πιθανότητα υποστηρίζεται και από μια πρόσφατη μελέτη νευροαπεικόνισης, η οποία αναφέρει ότι οι πρώτοι μήνες της μητρότητας συνοδεύονται από δομικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτή του προμετωπιαίου φλοιού. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η απόκριση του εγκεφάλου των γυναικών αλλάζει όταν αποκτούν παιδιά» αναφέρει η έρευνα την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Chemical Senses.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.