Αντιδρούν στην αποκρατικοποίηση του δικτύου
ΔΕΗ: Απεργούν οι εργαζόμενοι Τρίτη και ΤετάρτηΜε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου απαντούν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων στη ΔΕΗ στην προώθηση του νομοσχεδίου την Τρίτη στην Βουλή  που προβλέπει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στα κέντρα μεταφοράς στον Αγ.Στέφανο και στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα τα σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην Πλατεία Κοραή στις 15.30 με πορεία προς το Σύνταγμα, όπου θα παραμείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλονται από τα πρωτοβάθμια Σωματεία, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ΔΣ στη ΓΕΝΟΠ μετά τις τελευταίες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει και προγραμματίζεται νέο συνέδριο.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέφεραν ότι η διάρκεια και η ένταση των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τάχθηκαν κατά της αποκρατικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ανεξαρτήτως τιμήματος, όπως είπαν, καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικούς και εθνικής ασφάλειας.

Υποστήριξαν επίσης, ότι η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα συνοδευθεί από αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων που θα μετακυλισθούν στα τιμολόγια, ενώ έθεσαν και ζήτημα νομικής αμφισβήτησης της αποκρατικοποίησης υπό το πρίσμα του ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν, ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή ανατρέπεται η ρύθμιση του 1999, με την οποία αναγνωρίστηκε πως η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι έως τότε οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν στον εργοδότη, δηλαδή στην ίδια την επιχείρηση που παρακρατούσε τις εισφορές για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της και κατέβαλε το κόστος για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει, ότι τη σχετική υποχρέωση αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ακόμη, ότι το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της δημιουργίας νέας επιχείρησης με το διαχωρισμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τμήματος της εμπορίας της ΔΕΗ.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.