Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το «κόκκινο σπίτι» στη Θεσσαλονίκη

Ιανουάριος 28th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τιμή του ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το «κόκκινο σπίτι» στη Θεσσαλονίκη

Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Μεγάρου Λόγγου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το περίφημο «κόκκινο σπίτι», ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της πόλης, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το τίμημα που φέρεται να κατέβαλε ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό του τριώροφου κτιρίου είναι τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του και τα κεραμικά διακοσμητικά στην εξωτερική επιφάνειά του.

Σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το οποίο διατηρεί τη φυσιογνωμία του και αποτελεί αξιόλογο δείγμα των αρχιτεκτονικών τάσεων που επικράτησαν στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Το «κόκκινο σπίτι» κατασκευάστηκε το 1926 από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών για να στεγάσει την οικογένεια του κλωστοϋφαντουργού από τη Νάουσα Γρηγόρη Λόγγου. Χτίστηκε από τον μηχανικό Π. Στάη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι.

Το κτίριο είναι πλέον παρατημένο στη φθορά του χρόνου, ενώ το συνοδεύουν και διάφοροι αστικοί μύθοι, όπως ότι είναι «στοιχειωμένο».

Στη φήμη που έχει αποκτήσει συνέβαλαν ορισμένα γεγονότα: εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του χρεοκόπησε ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ λίγο αργότερα οι εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά…

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 28th, 2014 at 21:39 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply