Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να γίνει «κακή»

Ιανουάριος 28th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Είναι πιθανό να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να γίνει «κακή»

Η HDL («καλή») χοληστερόλη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες και να διευκολύνει την εμφάνιση φλεγμονής και αθηροσκλήρωσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Προς νέο διαγνωστικό τεστ και φάρμακα

Ομάδα ερευνητών από την Κλινική Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, ανακάλυψε για πρώτη φορά τις ακριβείς χημικές διεργασίες που μετατρέπουν την HDL («καλή») σε LDL («κακή») χοληστερόλη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα διαγνωστικό τεστ αλλά και νέα φάρμακα ελέγχου της χοληστερόλης.

Όπως είναι γνωστό, η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) έχει την ικανότητα να «καθαρίζει» τις αρτηρίες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αντιθέτως, η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας πλάκες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν και να συντελέσουν στην πρόκληση καρδιαγγειακού επεισοδίου.

«Μεταμόρφωση» στα τοιχώματα των αρτηριών

Μια υψηλή αναλογία HDL προς LDL χοληστερόλη θεωρείται θετική για την υγεία. Η  νέα έρευνα δείχνει όμως ότι η HDL χοληστερόλη συνιστά μια μάλλον περίπλοκη περίπτωση, καθώς είναι δυνατό να τροποποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος.

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη ποσότητα της απολιποπρωτεΐνης Α1 (apoA1), της βασικής πρωτεΐνης που περιέχεται στην HDL και της προσδίδει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της (επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες και τη μεταφορά της στο ήπαρ), είναι δυνατό να οξειδωθεί επάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας και έτσι να γίνει επιβλαβής. Μικρές ποσότητες αυτής της μη φυσιολογικής HDL χοληστερόλης μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις σε δείγμα 627 ατόμων και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της μη φυσιολογικής HDL χοληστερόλης μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και τη βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της υπερχοληστερολαιμίας.

δολ

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 28th, 2014 at 11:28 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply