Σημειώθηκε στην Κεφαλονιά (Γεωγ. Πλάτος, Μήκος: 38,2 , 20,41)

(Ανανεωμένο)

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Στα 5,8 Ρίχτερ τοποθετεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Κεφαλλονιά στις 15.55 το απόγευμα της Κυριακής. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, ενώ από τη δόνηση έχουν αναφερεθεί μικροτραυματισμοί κυρίως μέσα σε σπίτια και πάρα πολλές ζημιές και κατολισθήσεις βράχων σε δρόμους. Πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα αλλά και υδροδότηση.

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου που μιλούσε για 5,7 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε δις, αρχικά σε 5,9 Ρίχτερ και αργότερα σε 6.0 Ρίχτερ.

Ωστόσο, η επίσημη -και μόνη έγκυρη σύμφωνα με τη διεθνώς ακολουθούμενη πρακτική- ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τοποθετεί την πολύ ισχυρή δόνηση στο μέγεθος των 5,8 Ρίχτερ, με εστιακό κέντρο 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αργοστολίου.

Στη περιοχή ακολούθησαν 12 ισχυροί μετασεισμοί.

Όπως γράφει το ethnos.gr, o καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος σε δηλώσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση χαρακτήρισε δύσκολο ακόμη να εκτιμηθεί εάν πρόκειται για το κύριο σεισμικό γεγονός ή όχι ενώ σημείωσε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μεγαλύτερο, κατά πόσα πιθανότητα στα 6,1 με 6,2 Ρίχτερ.

Κάτοικοι της Κεφαλλονιάς αναφέρουν ότι η δόνηση κυριολεκτικά ταρακούνησε το νησί, ενώ στο ethnos.gr καταφθάνουν οι πρώτες αναφορές για ζημιές σε σπίτια και στο γηροκομείο Ληξουρίου.

Μάλιστα κάποια παλιά κτίσματα στην περιοχή έχουν καταρρεύσει, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του Ληξουρίου υπάρχει καθίζηση επαρχιακού δρόμου στους Πετανούς όπου και έχει αποκλειστεί κόσμος.

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς ακολούθησαν συνεχείς μετασεισμοί και όλος ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους.

Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές
Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Επί τόπου ο Μιχελάκης
Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Σε ετοιμότητα ο στρατός
Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.

Μικρές ζημιές στην Ζάκυνθο
Μικρές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός στη Ζάκυνθο. Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Ανησυχία και σε Τρίπολη – Καλαμάτα
Έντονα αισθητός ήταν ο σεισμός και σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο. Τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός είχε διάρκεια και θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους. Στην περιοχή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

 Video  από τον σεισμό δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.