Με το σύνθημα που θα δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την Πέμπτη, θα ξεκινήσει η προεκλογική μάχη του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απόφαση της Ν.Δ. να μην «καπελώσει» τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με υποψήφιους βουλευτές και υπουργούς, αλλά να μπει στη λεωφόρο προς την κάλπη με στελέχη που έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και αποτελούν επιλογές της τοπικής κοινωνίας έχει κλειδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσει σταδιακά να ανακοινώνεται -από τις ίδιους τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους- η πρόθεσή τους να μπουν στον αγώνα για να κόψουν το νήμα της νίκης και θα ακολουθήσει ανακοίνωση στήριξης από τη Νέα Δημοκρατία.

 Για περιφέρειες

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους ο Κώστας Μπακογιάννης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, η Χριστιάνα Καλογήρου για το Βόρειο Αιγαίο, ο Γιώργος Παυλίδης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο Γιώργος Παπαναστασίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σεραφείμ Τσόκας για την Περιφέρεια Κρήτης.

Το ίδιο ισχύει για τους εν ενεργεία περιφερειάρχες που θα διεκδικήσουν την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους, έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ. Τον Αλέκο Καχριμάνη στην Ηπειρο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Θεσσαλονίκη, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Γιώργο Δακή στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Σπύρου στο Ιόνιο.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, φωτιά έχουν πάρει στο παρασκήνιο οι διεργασίες για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι θα δώσει τη μάχη για την Πλατεία Κοτζιά, η Ν.Δ. συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και επαφές και νέα ονόματα έρχονται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπείται ο Κώστας Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, με επιτυχημένη δράση και πορεία, και η υποψηφιότητά του ξεφεύγει από τα κομματικά κλισέ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητείται έντονα το όνομα του εν ενεργεία δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη: Στα συν η πλούσια αυτοδιοικητική πορεία (δημοτικός σύμβουλος Πεύκης το 1998, δήμαρχος Αμαρουσίου από το 2006, ενώ το 2010 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 57%) αλλά και το γεγονός ότι έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ίσως γίνει η «εξαίρεση» και διεκδικήσει το δήμο εν ενεργεία βουλευτής, καθώς οι πληροφορίες πυκνώνουν γύρω από το όνομα του Γιάννη Ιωαννίδη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για την Περιφέρεια Αττικής, με τα «γαλάζια» στελέχη να αναζητούν το πρόσωπο εκείνο που διαθέτει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και αναγνωρισιμότητα. Οπως αναφέρουν στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού, οι υποψηφιότητες για δήμους της Αττικής και της περιφέρειας έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και σταδιακά θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, πρόθεση της Ν.Δ. είναι να μην υπάρχουν «διπλές» υποψηφιότητες που θα προκαλέσουν «αντάρτικα» και διάσπαση ψηφοδελτίων. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο επαφές και συναντήσεις ώστε να υποχωρήσουν όσοι επιμένουν απέναντι στον υποψήφιο που θα στηρίξει η Ν.Δ. Η επιχείρηση αυτή δεν θα γίνει μόνο στους δήμους αλλά και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει κινητικότητα για δεύτερη υποψηφιότητα από το χώρο της Ν.Δ.

Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, το οποίο θα έχει πολιτικά μηνύματα, θα είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι πολίτες επιλέγουν υποψήφιο για το νομό και την περιφέρειά τους μετά τις υποδείξεις των κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια αδυναμία, καθώς δεν διαθέτει πρόσωπα και στελέχη που να απαντούν στα χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να βάλει στη μάχη τους βουλευτές του.

«Αυτοδιοικητική Προοπτική» εν όψει της κάλπης του Μαΐου

Μια νέα πρωτοβουλία γεννιέται εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου: Ονομάζεται «Αυτοδιοικητική Προοπτική» και πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική συμμαχία προσώπων από το χώρο της αυτοδιοίκησης, τεχνοκρατών και ενεργών πολιτών απ’ όλη τη χώρα, που έχει ως στόχο να καταθέσει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα πρόσωπα που την απαρτίζουν εκτιμούν ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να δοθούν λύσεις και σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα.

Η παρουσίασή της θα γίνει αύριο στις έξι το απόγευμα στο ξενοδοχείο New Hotel (Φιλελλήνων 16, Αθήνα). Οι εισηγητές είναι: Χρίστος Λαδιάς, πανεπιστημιακός στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γιώργος Γαλανός, λέκτορας (υδ) Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Γιώργος Κοτρωνιάς, δήμαρχος Λαμιέων. To site της Αυτοδιοικητικής Προοπτικής είναι το: www.aftodioikitiki-prooptiki.gr.

Κατερίνα Κατσαβού στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.