Τι αναφέρει το πόρισμα Ανδρεάδη, που οδήγησε στο δεύτερο ένταλμα σύλληψης του Άγγελου Φιλιππίδη<

Στοιχεία της νέας δικογραφίας θα πρέπει να αποσταλούν μεταφρασμένα στις τουρκικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για την έκδοση τού εκζητούμενου, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Ωστόσο, η αποστολή των νέων στοιχείων είναι υποχρεωτική, καθώς εάν δεν ληφθούν υπόψη από την δικαιοσύνη της Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν στην απόφαση έκδοσης, ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Η νέα υπόθεση, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε συνολικά δεκαπέντε πρόσωπα -κάποια από τα οποία είναι ήδη κατηγορούμενοι στην προηγούμενη δικογραφία-, αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις real estate του Παν. Ευθυμίου.

Τα επίμαχα δάνεια δόθηκαν το διάστημα από 21-01-09 έως 08-04-2009, στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT, χωρίς, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρεου, τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Για τις χορηγήσεις αυτές, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη και οκτώ στελεχών και μελών της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων της τράπεζας, αφορά τα αδικήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Αντίστοιχα, κατά του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, τριών μελών της οικογένειας του και δυο συνεργατών του, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 12,78 εκατ., η ALMOND 18,48 και η EKTASIS 51 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι δυο πρώτες εταιρείες ανήκαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore εταιρείες με έδρα τις Παρθένες Νήσους και εμφανιζόμενους δικαιούχους έναν άντρα και μια γυναίκα που ήδη είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα, πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου, δικαιούχος επίσης μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρείας ΕΚΤΑΣΙΣ.

Η εισαγγελέας αναφέρει ότι «οι εισηγήσεις των μελών Επιτροπών παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου», ενώ «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρείες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής από τις αρχές του 2009». Τονίζει δε πως τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης» και ότι η EKTASIS ήταν «υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε για τα στελέχη της τράπεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρία. Εάν, αντιθέτως, γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου, τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο, το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis, του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρείες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι εμφανιζόμενοι, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009, η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949».

Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι η εταιρεία EKTASIS, λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομμυρίων, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο και ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τέλος, κατά τα στοιχεία του πορίσματος «τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρείες, μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.