Η ιδέα και μόνο ενός καλού ύπνου αρκεί για να ξεκουράσει το μυαλό

Η ιδέα και μόνο ενός καλού ύπνου αρκεί για να ξεκουράσει το μυαλόΚαι μόνο η ιδέα ότι έχουμε κοιμηθεί καλά είναι ικανή να μας βοηθήσει να έχουμε βελτιωμένες πνευματικές επιδόσεις, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που έκαναν σχετικά πειράματα σε ομάδα 164 εθελοντών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Psychology, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τις Δρ Κρίστι Έρνταλ και Κριστίνα Ντράγκανιτς, χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους εξήγησαν πόσο σημαντικός είναι η φάση REM του ύπνου, για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, οι ερευνήτές ζήτησαν από τους εθελοντές να κοιμηθούν σε ελεγχόμενες συνθήκες και στην μια ομάδα είπαν το επόμενο πρωί ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει, ο ύπνος τους ήταν ποιοτικός αφού είχαν εμφανίσει μεγαλύτερης διάρκειας φάση REM κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αλήθεια.

Η δεύτερη ομάδα παραπλανήθηκε επίσης αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς οι ερευνητές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ότι η διάρκεια της φάσης REM του ύπνου τους ήταν μικρότερη, απ’ ότι πραγματικά είχε συμβεί.

Και οι δυο ομάδες υποβλήθηκαν σε σειρά γνωστικών τεστ από τα οποία διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και η ιδέα του καλού ύπνου επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εθελοντές λοιπόν που είχαν ενημερωθεί ότι ο ύπνος τους το προηγούμενο βράδυ ήταν καλός, είχαν κατά μέσο όρο σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, προσοχής και μάθησης από τα άτομα της δεύτερης ομάδας που δήθεν είχαν χειρότερο ύπνο.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές- γνωσιακές καταστάσεις τόσο σε θετική, όσο και σε αρνητική κατεύθυνση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το μυαλό κάποιου», υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.