Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Σκόντο” 50% από το ΥΠΟΙΚ σε αποδείξεις για τρόφιμα και καύσιμα

Ιανουάριος 24th, 2014 by Χρήστος Μίμης

“Ψαλίδι” σε συγκεκριμένα είδη αποδείξεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μορφή που θα έχει το μέτρο για το 2014

Στο 50% της αξίας τους θα “μετρούν” για την εφορία οι αποδείξεις του 2014 από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα για μισθωτούς και συνταξιούχους σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Έθνος, το “καλάθι” των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν είναι το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι τα έξοδα αγοράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή οι δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα χρήσης του αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους από την εφορία.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ.

Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από όλες τις δαπάνες τους πλην αυτών που αφορούν:

*δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)

*δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)

*0διόδια

*λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας

*πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.)

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 24th, 2014 at 13:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply