Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αλλάζει το καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις – Αυστηροποιούνται τα κριτήρια

Ιανουάριος 24th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα σε κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους και υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τις ομαδικές απολύσεις – Η αντίδραση του ΣΕΒ

Για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων τελικά επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε ΣΕΒμ ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ και υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Με βάση την ομόφωνη απόφαση που υπήρξε, από τούδε και στο εξής, κάθε εργοδότης που θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, θα πρέπει να προσκομίζει υποχρεωτικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα εξής:

– Το φάκελο της επιχείρησης

– Στοιχεία για τα δάνειά της σε τράπεζες

– Στοιχεία για τις οφειλές της σε ασφαλιστικά ταμεία

– Στοιχεία για τις οφειλές της σε τρίτους.

Τα προαναφερόμενα “ντοκουμέντα” θα συνεκτιμώνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά.

“Η απόφαση αυτή έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει:

“Η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση”.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει θέσει επιτακτικά στην ατζέντα της παρούσας διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία ζητά να υπάρξει πλήρη απελευθέρωση.

Η αντίδραση του ΣΕΒ

Η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τη διαδικασία εφαρμογής των άρθρων 3 και 5 του Ν. 1387/1983 (σχετικά με τις προϋποθέσεις για ομαδικές απολύσεις) “ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά”, ανακοίνωσε ο ΣΕΒ.

“Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας”, προσθέτει ο Σύνδεσμος σχολιάζοντας την απόφαση.

αμπε

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 24th, 2014 at 11:47 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply