Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έρευνα-σοκ της ΓΣΕΒΕΕ για τα ελληνικά νοικοκυριά

Ιανουάριος 24th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Την κατάρρευση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης τα εισοδήματα του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη περικοπή δαπανών και σε ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής τους, αποτυπώνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, από το 2010 έως το 2013 το 94,6% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδημάτων. Την περασμένη χρονιά, μάλιστα, η τάση αυτή δεν ανακόπηκε αφού το 82,4% των πολιτών υπέστη μείωση μισθού.

Ο μέσος όρος μείωσης των εισοδημάτων διαμορφώθηκε στο 40%, ενώ στην Αττική -όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού- η μείωση φτάνει το 41%.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι 4 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια, έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο. Από αυτούς, μόλις το 9,8% λαμβάνει επίδομα, ενώ 1 εκατομμύριο άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα.

Με τις παραγωγικές ηλικίες να βάλλονται περισσότερο από την κρίση, 1 στα 2 νοικοκυριά στηρίζεται πια σε εισοδήματα από τις ήδη μειωμένες συντάξεις, εκ των οποίων 3 στις 10 δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, 35,9% των νοικοκυριών βασίζεται σε έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες ή ελεύθερα επαγγέλματα και 10% από επιχειρηματικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, το 44,3% των πολιτών έχει υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει περιουσικά στοιχεία για να καλύψει υποχρεώσεις.

“Θηλιά” στο λαιμό και οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, αφού 1 στα 3 νοικοκυριά είναι στο όριο της καθυστέρησης για οφειλές και φοβάται πως θα χάσει το σπίτι του.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων οδηγεί σε περικοπές δαπανών, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής με το σχετικό ποσοστό των νοικοκυριών να φτάνει το 63,7%.

Το 75% κάνει περικοπές στις δαπάνες θέρμανσης και μετακίνησης και το 36,5% αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Το 90,3% των νοικοκυριών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση και περίπου το 90% έχει μειώσει τα έξοδα ψυχαγωγίας και διασκέδασης, περιορίζοντας τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κινηματογράφους.

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 24th, 2014 at 15:38 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply