Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Public Issue: Πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ – Αμφισβητεί την Public Issue η ΝΔ

Ιανουάριος 22nd, 2014 by Χρήστος Μίμης

Την πρώτη θέση με 3,5 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και σύμφωνα με αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 31,5%, η ΝΔ 28%, 10% η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 4,5% και με 3,5% η ΔΗΜΑΡ.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θεωρείται πως μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 29% πιστεύει μία κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 26% μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 41% απαντά καμία από τις δύο.

Ο Σαμαράς καταλαμβάνει επίσης την πρώτη θέση με 39% στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, 30% παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 29% των πολιτών δεν θεωρεί καταλληλότερο κανέναν από τους δύο.

Στην ερώτηση «ποιο ή ποια από το κόμματα που υπάρχουν εμπιστεύεσετε περισσότερο για να κυβερνήσουν τη χώρα», οι μισοί και πλέον -το 55%- απαντούν «κανένα». Το 19% απαντά ΝΔ, το 15%, το 7% το ΠΑΣΟΚμ τι 3%, τη ΔΗΜΑΡ, το 3% το ΚΚΕ, το 3% τη Χρυσή Αυγή και το 2% τους ΑΝΕΛ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 8 και 13 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και δομημένο ερωτηματολόγιο. Το σφάλμα ορίζεται στο 3,2%.

το ποντίκι

Αμφισβητεί την Public Issue η ΝΔ

Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας:

Σχετικά με την «εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών»

1ον Δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για «εκτίμηση επιρροής» που παραθέτει η εταιρία.

2ον Αφορά περίοδο πολύ προγενέστερη της σημερινής. Η «έρευνα» αφορά περίοδο που δεν έχουν αξιολογηθεί σημαντικά γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «φωτογραφία της στιγμής», αλλά «φωτογραφία» μιας άλλης στιγμής.

3ον Έκπληξη και εύλογους προβληματισμούς προκαλεί η (αντιδεοντολογική) καθυστέρηση δημοσίευσής της κατά τουλάχιστον 1 εβδομάδα από τον «πελάτη», δηλαδή την Εφημερίδα των Συντακτών. Γιατί επέλεξε να προβάλει σήμερα μια «δημοσκόπηση» που είχε παραλάβει πριν τόσες ημέρες;

4ον Η εταιρία Public Issue χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία στάθμισης από τις άλλες εταιρίες, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές (τελευταία δημοσιοποιημένη έρευνα) στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δημοσιοποίησε η Public Issue ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με 6% και τελικά έχασε τις εκλογές με 3 μονάδες! (Αποτέλεσμα εκλογών ΝΔ 29,66% – ΣΥΡΙΖΑ 26,89%)

5ον Παρόλα αυτά ακόμα και τα ευρήματα της συγκεκριμένης εταιρίας δείχνουν αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά 9% και μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον δείκτη εμπιστοσύνης σε κόμμα διακυβέρνησης (διαφορά 4%) και στον δείκτη καλύτερης κυβέρνησης για την χώρα (διαφορά 3%)

6ον Ως εκ τούτου τα «ευρήματα» της εταιρίας Public Issue, παρότι αφορούν αμφισβητούμενο τρόπο στάθμισης και προγενέστερη περίοδο της σημερινής, αξιολογούνται θετικά.

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 22nd, 2014 at 10:17 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply