Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης της Κίνησης των «58».

Στην επιβεβαίωση της απόφασης του ΠΑΣΟΚ, της πρωτοβουλίας των “58” και σειράς κεντροαριστερών κινήσεων να κατέλθουν στις ευρωεκλογές με νέο όνομα και σύμβολα προχωρά ο καθηγητής κ. Γιάννης Βούλγαρης στο Περιστέρι.

Εκ των βασικών στελεχών της πρωτοβουλίας των “58” ο κ. Βούλγαρης επισήμανε πριν λίγη ώρα ότι «η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται αρκετά στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το κόμμα εκπροσωπεί στο πάνελ των ομιλητών ο κ. Σταύρος Μπένος. Στην εκδήλωση βρίσκονται, επίσης, οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης, Ανδ. Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόσταση από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βούλγαρης απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων αλλά και στους «ανένταχτους προοδευτικούς πολίτες που πέρασαν ή δεν πέρασαν από τα κόμματα του χώρου και σήμερα αισθάνονται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει». Οριοθέτησε, επίσης, τον χώρο που φιλοδοξεί να καλύψει η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη στο κέντρο, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημεία από την ομιλία του κ. Βούλγαρη

Η Παράταξη πρέπει να είναι ένα Νέο Συμβόλαιο του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου με τον εαυτό του. Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Η Παράταξη ή θα σηματοδοτήσει το νέο και θα σώσει τον χώρο. Ή το παλιό θα μας πάρει όλους μαζί του προς τα κάτω. Η Παράταξη είναι η απόφαση του χώρου να πραγματοποιήσει την αναγέννησή του. Να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες.

Η Πολιτική ηθική και η ακεραιότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα είναι τα απόλυτα κριτήρια που θα καθιερώσει η Παράταξη στην ανάδειξη των στελεχών της. Η διερεύνηση κάθε ενδεχόμενου σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη μέχρι τελευταίας κεραίας, στο πλαίσιο εννοείται του Κράτους Δικαίου, είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη αρχή. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι και η απομάκρυνση των κομμάτων από το Κράτος. Αυτός ήταν ο πυρήνας του πελατειακού συστήματος, του εκφυλισμού της πολιτικής και βασική αιτία της χρεοκοπίας. Η πρακτική του μοιράσματος στα κυβερνώντα κόμματα των κρατικών θέσεων, όπως το γνωστό σύστημα 4:2:1 που είδαμε στην τρικομματική κυβέρνηση, ή όποιο άλλο τέτοιο σύστημα κομματικής κατάληψης του κράτους, είναι καταδικαστέο. Και για σήμερα και για αύριο. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Ξέρουμε ότι έτσι είναι η Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς ποτέ δεν θα στηθεί μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση με δημόσιους υπάλληλους υπεύθυνους και αξιοπρεπείς στο επάγγελμά τους.

Η Παράταξη πρέπει να πρωτοστατήσει στην αλλαγή και στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί. Οι βουλευτές να μειωθούν στους 200. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες να κατατμηθούν σε μικρότερες. Να ανοίξει το ζήτημα του εκλογικού νόμου με σοβαρή εξέταση του γερμανικού συστήματος. Να καταργηθεί η Βουλευτική ασυλία, και να αλλάξει η ποινική ευθύνη των υπουργών (επιτέλους) με την αναθεώρηση των άρθρων 62 και 86 του Συντάγματος, ώστε οι βουλευτές και οι υπουργοί να εξομοιωθούν με τους κοινούς πολίτες όταν παραβιάζουν τον νόμο. Αλλαγή της Χρηματοδότηση της πολιτικής. Άμεση τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δραστικό περιορισμό της επιδότησής τους. Αλλαγή, ταυτόχρονα, των ρυθμίσεων για το πόθεν έσχες και τα οικονομικά των πολιτικών, με καθιέρωση ανεξάρτητων ελέγχων και διαφάνειας στην τήρηση των βιβλίων τους, γιατί πολλά είδαμε και από εκεί που δεν το περιμέναμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.