Xristodoulos XirosΟι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη «βαθύτατη ανησυχία» τους για τον Χριστόδουλο Ξηρό και για το μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του με απειλές για πράξεις βίας.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθύτατα που ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η οποία σκότωσε 5 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, παραμένει ασύλληπτος και τώρα φέρεται να απευθύνει νέες προτροπές για βία».

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με Έλληνες που ασχολούνται με την υπόθεση, προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να επιστρέψει στη φυλακή. Όπως υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση αυτών που χρησιμοποιούν τη βία για να επιδιώξουν να επιτύχουν τους στόχους τους».

Στις απειλές του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού αναφέρονται σήμερα και τα αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

Η Νιου Γιορκ Τάιμς, κάνει αναφορά στην επιστολή και βιντεοσκοπημένη δήλωσή του σε διαδικτυακό τόπο, περί επιστροφής του στην τρομοκρατία, επισημαίνοντας, ότι ο Ξηρός, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ένα «ελεύθερο μέλος» της 17 Νοέμβρη, κάλεσε τους συντρόφους του στην ένοπλη δράση για να ενωθούν και να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις των τριών ετών οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται επίσης, ότι ο καταζητούμενος εξέτιε ποινή ισοβίων στις φυλακές του Κορυδαλλού μετά από σειρά επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως κατά Ελλήνων, Βρετανών και Αμερικανών επιχειρηματιών και πολιτικών σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.

Εξάλλου, η Λος Άντζελες Τάιμς, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, σημειώνει την απειλή του καταζητούμενου για «επανέναρξη ενός αιματηρού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας που οι ελληνικές αρχές θεωρούσαν, ότι έκλεισαν πριν από μια δεκαετία».

Όπως επισημαίνεται, η διαφυγή του Ξηρού έχει προκαλέσει «μαζικό ανθρωποκυνηγητό», αλλά και ανησυχία από μέρους των ΗΠΑ, που κάλεσαν τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τον τρομοκράτη καταζητούμενο, ο οποίος έχει δολοφονήσει δύο αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εκ των οποίων τον Αμερικανό ακόλουθο Άμυνας το 1988.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χρ. Ξηρού, ο Μπρέιντι Κίσλινγκ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ειδικός για την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη, δήλωσε, ότι «μπορεί απλώς να είναι μια συμβολική προσπάθεια εκ μέρους του. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να βρει κάποια εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης για να συνδεθεί μαζί τους», όπως υποστήριξε.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται επίσης, ότι σε εκτενείς αναφορές του στην οικονομική κρίση, ο καταζητούμενος πρόβαλε τα «ευρέως διαδομένα αντι-γερμανικά αισθήματα» και την αγανάκτηση έναντι της «εμμονής του Βερολίνου» για επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

koolnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.