Ο ανατολιγερμανός Γκίντερ Τσετλ πήρε το βραβείο ρ/σ μετά από 44 χρόνια

Πως η Στάζι στέρησε ένα δίσκο μουσικής από έναν 18χρονο

Ο Γκίντερ Τσετλ με την καρτποστάλ που έστειλε το 1969 σε δυτικογερμανικό ραδιοσταθμό απαντώντας σε διαγωνισμό ακροατών. Κέρδισε ένα δίσκο, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς δεν του επέτρεψε να τον λάβει ποτέ.

Ένας Ανατολικογερμανός που είχε τη… φαεινή ιδέα να συμμετάσχει σε ένα ραδιοφωνικό κουίζ έλαβε το βραβείο του, σχεδόν 45 χρόνια μετά την υποβολή της απάντησης του στο ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Γκίντερ Τσετλ το 1969 ήταν ένας 18χρονος που ζούσε σε μια μικρή πόλη της τότε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Βάρεν αν ντερ Μούεριτς. «Ήμουν πάντα σε μια διαδικασία αναζήτησης αξιοπρεπών ραδιοφωνικών σταθμών για να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική», λέει ο 62χρονος σήμερα Γερμανός. Σε μία από τις ερτζιανές του αναζητήσεις, έπεσε πάνω σε έναν δυτικογερμανικό σταθμό, τον Europawelle Saar, «αλλά στην Ανατολική Γερμανία κάτι τέτοιο ήταν ανεπίτρεπτο τότε, να ακούμε καπιταλιστικό ραδιόφωνο».

Παρολ’ αυτά, αψηφώντας τους όποιους μύχιους ή φανερούς του φόβους, αποφάσισε να πάρει μέρος στο εγκυκλοπαιδικό κουίζ γνώσεων τύπου «βρείτε το τραγούδι» μιας εκ των εκπομπών. «Άκουσα ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, το «Painter Man» από το βρετανικό συγκρότημα The Creation κι αποφάσισα να λάβω μέρος στο διαγωνισμό. Έγραψα την απάντηση και τα προσωπικά στοιχεία μου στο πίσω μέρος μίας απλής καρτ-ποστάλ και την έστειλα στο ραδιοφωνικό σταθμό», θυμάται σήμερα ο Τσετλ.

Η κάρτα δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της, για τα επόμενα 44 χρόνια, λόγω της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία θεώρησε πως ο 18χρονος είχε αρχίσει τα πάρε-δώσε με τη Δυτική Γερμανία. Η αποστολή της καρτ-ποστάλ μπλοκαρίστηκε και ο Τσετλ δεν έλαβε ποτέ απάντηση από το σταθμό, θεωρώντας πως δεν κέρδισε κάποιο δώρο.

Τα χρόνια πέρασαν και ο, δάσκαλος το επάγγελμα, Τσετλ εγκατέλειψε τελικά την Ανατολική Γερμανία για τη Δυτική το 1983, μετά κόπων και βάσανων κι έχοντας πρώτα καταφέρει να μισήσει το ανατολικογερμανικό καθεστώς – πράγμα όχι και τόσο δύσκολο.

«Το 2010 κάποιοι φίλοι μου με παρακίνησαν να ζητήσω το προσωπικό μου φάκελο από τα αρχεία της Στάζι, τα οποία ήταν πλέον διαθέσιμα στο κοινό», λέσι. Έτσι διαπίστωσε με έκπληξη ότι το αντίγραφο της κάρτας του βρισκόταν μέσα στο φάκελο με την υπόδειξη πως η πρωτότυπη υπήρχε ακόμη κάπου καταχωνιασμένη. Τη ζήτησε και πράγματι του την έστειλαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η επόμενη κίνηση του Τσετλ ήταν να στείλει την κάρτα στο ραδιοφωνικό σταθμό, όχι για να διεκδικήσει προφανώς το δώρο, αλλά για να ολοκληρωθεί -έστω και μετά από 44 χρόνια- η αποστολή της. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Europawelle Saar αποφάσισε να τον ανταμείψει για την επίμονη και την υπομονή του: ο ηλικιωμένος πλέον παρουσιαστής της ίδιας εκείνης εκπομπής του 1969 έκανε δώρο στον Τσετλ ένα 45αρι αντίγραφο του «Painter Man» με την νύξη πως ένας κύκλος μισού αιώνα έκλεισε επιτέλους.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.