Τελείωσε η υπόθεση 1η θέση
Ο «νόμος» του ΟΑΚΑ «έγραψε»: ΠΑΟ - Ολυμπιακός 58-48

Ο Παναθηναϊκός τήρησε τον… νόμο του ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 58-48 στο «αιώνιο» ντέρμπι που έριξε την αυλαία της 14ης αγωνιστικής της Α1 και ουσιαστικά «κλείδωσε» οριστικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, με τους «πράσινους» πλέον να βρίσκονται στο +3 από τους «ερυθρόλευκους».

Από αγωνιστικής άποψης, πάντως, το παιχνίδι ήταν κάκιστο με τις δύο ομάδες να μην δικαιολογούν τη δυναμική και την αξία τους, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα, «έσπασαν» τα καλάθια του ΟΑΚΑ.

Ο Γκιστ μακράν καλύτερος των γηπεδούχων, με βοήθειες από τον Διαμαντίδη, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο Λοτζέσκι προσπάθησε να καλύψει την… απουσία του Σπανούλη, ο οποίος στην ουσία δεν εμφανίστηκε στο παρκέ (3π., 0/2 διπ., 1/8 τρ.).

Τα λάθη, όπως και η αστοχία από τα 6.75 (6/23 ο Παναθηναϊκός, 3/24 ο Ολυμπιακός), είχαν την… τιμητική τους στο αποψινό ντέρμπι, με τους «αιώνιους» να τελειώνουν τον αγώνα με 35 συνολικά λάθη (16 ο Παναθηναϊκός-19 ο Ολυμπιακός). Ωστόσο, όταν χρειάστηκε οι «πράσινοι», που έπαιξαν σχεδόν όλο το δεύτερο ημίχρονο χωρίς τον Λάσμε (αποχώρησε με 3 φάουλ στα μισά της τρίτης περιόδου και επέστρεψε περίπου 1 λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα, λόγω αδιαθεσίας), είχαν το κρύο αίμα του Διαμαντίδη (σημειώσε τους 7 από τους 10 πόντους του στο 4ο δεκ.). Πρώτος σκόρερ των νταμπλούχων Έλλάδας ο Ραμέλ Κάρι με 12 πόντους (τους 10 στο πρώτο δεκάλεπτο), ενώ από τον Ολυμπιακό, που πήρε μόλις 3 πόντους από τον βασίλη Σπανούλη, μόνο ο Ματ Λοτζέσκι ήταν… διψήφιος με 10 πόντους.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν άκρως αποτελεσματική στο πρώτο δεκάλεπτο και οδήγησε τους «ερυθρόλευκους», που για ακόμη μία φορά τα «έσπασαν» από τα 6.75 (1/8), σε καθοριστικά λάθη, τα οποία του στοίχισαν… Η ιδανική αρχή του Ολυμπιακού, χάρη στις προσπάθειες του Πρίντεζη, γρήγορα καλύφθηκε από τους «πράσινους», παρά το γεγονός ότι έκαναν περίπου 3 λεπτά να ανοίξουν το σκορ. Από το εις βάρος τους 0-4 οι «πράσινοι» βρήκαν λύσεις από Λάσμε και Ούκιτς και με τον Κάρι να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να πετυχαίνει γρήγορα 10 πόντους (2 τρίποντα), οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 17-10 στο 9′, ενώ ο Σίμονς έγραψε το σκορ δεκαλέπτου 17-12. Να σημειωθεί ότι στην έκρηξη του Παναθηναϊκού, έπαιξε σημαντικό ρόλο η απουσία στα τελευταία λεπτά του Σπανούλη, με τον Σλούκα να υποπίπτει σε διαδοχικά λάθη και να μην μπορεί να «δέσει» την άμυνα των πρωταθλητών Ευρώπης.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η παρουσία των Κόλινς και Καββαδά στο παρκέ έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στους «ερυθρολεύκους», οι οποίοι κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και με την επιθετική «αφύπνιση» του Λοτζέσκι έτρεξαν επιμέρους σκορ 3-9 και προηγήθηκαν με 20-21 στο 17′, Με «όπλο» την καλά δεμένη άμυνα του, ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στο σκορ και αν δεν υπήρχαν τα κομβικά λάθη του Σπανούλη, ο οποίος είχε «εγκλωβιστεί» και πάλι από τον Γκιστ, ίσως να έπαιρνε το δρόμος προς τα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ (27-25).

Στην τρίτη περίοδο, όσο ο Ολυμπιακός είχε επικεντρώσει το παιχνίδι του κοντά στο αντίπαλο καλάθι είχε το προβάδισμα, ενώ με εξαιρετική άμυνα μπόρεσε να στείλει γρήγορα τον Λάσμε στον πάγκο με 3 φάουλ. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν για περίπου 6 λεπτά τον Παναθηναϊκό στους 3 πόντους και με τον Ντάνστον να ανταποκρίνεται στα επιθετικά του καθήκοντα προηγήθηκαν για πρώτη φορά με +3 πόντους (28-31). Ο Πρίντεζης κράτησε τη διαφορά, αλλά με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στα περιφερειακά σουτ, χωρίς να δικαιώνεται, και τον Φώτση να ευστοχεί σε τρίποντο ψυχολογίας (35-33, στο 27′) ο Παναθηναϊκός «γύρισε» το παιχνίδι και μπήκε στην τελευταία περίοδο στο +4 (41-37), μετά από λάθος επιλογή του Σίμονς να ακουμπήσει τη μπάλα στη δεύτερη βολή του Φώτση.

Με τον Ολυμπιακό να υποπίπτει έξι λάθη σε επτά επιθέσεις στον… επίλογο του αγώνα, ο Διαμαντίδης φρόντισε να τελειώσει τον αγώνα 2,5 λεπτά πριν τη λήξη, ευστοχώντας από τα 6.75 και εξασφαλίζοντας διψήφια διαφορά στον Παναθηναϊκό (52-42). Στον αντίποδα, με τον απογοητευτικό Σπανούλη απόψε στον πάγκο σε αυτό το διάστημα, ο Ολυμπιακός είχε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο τελειώμα των φάσεων και το τελικό 58-48 ήρθε φυσιολογικά για τους «πράσινους».

Τα δεκάλεπτα: 17-12, 27-25, 41-37, 58-48.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου-Σχινάς-Αναστόπουλος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (1), Κάρι 12 (2), Μπατίστ, Φώτσης 6 (1), Ούκιτς 2, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 10 (1), Γκιστ 10, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 3 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ντάνστον 8, Σπανούλης 3 (1), Περπέρογλου 4, Σλούκας 4, Κόλινς 2, Σίμονς 3, Λοτζέσκι 10 (1), Πρίντεζης 8, Μάντζαρης 6 (1), Καββαδάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.