Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων προτείνει αμερικανός αρχαιολόγος

Ιανουάριος 20th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει άρθρο του περιοδικού Time, στο οποίο τίθεται το ερώτημα εάν ο αρχαιολογικός πλούτος της δοκιμαζόμενης από την οικονομική κρίση Ελλάδας θα μπορούσε να σωθεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων προτείνει αμερικανός αρχαιολόγοςΑφορμή για το άρθρο στάθηκε η σχετική πρόταση που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ο αμερικανός αρχαιολόγος Στίβεν Μίλερ, ο οποίος εδώ και τέσσερις δεκαετίες πραγματοποιεί ανασκαφές στην Νεμέα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: κάνουν εξαιρετικές συντηρήσεις και κάνουν πολύ καλές εκθέσεις. Αλλά είναι κακοί επιχειρηματίες» λέει στο περιοδικό ο Μίλερ.

Ο Στίβεν Μίλερ υποστηρίζει πως η λύση που προτείνει θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Στην λεπτομερή πρότασή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο αμερικανός αρχαιολόγος προτείνει να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων και σε αντάλλαγμα να δοθεί στις εταιρείες ένα μέρος των εσόδων από την τουριστική κίνηση.

Το Time σχολιάζει πως η πρόταση μπορεί να μη μοιάζει τόσο ριζοσπαστική για την ώρα, όταν η Ιταλία επιτρέπει σε εταιρεία ρούχων να σπονσοράρει το Κολοσσαίο, η Βρετανία ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες σε διάσημα μουσεία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργία αρκετά ιστορικά κτίρια, την ώρα που οι προϋπολογισμοί μειώνονται.

«Αλλά οποιαδήποτε πρόταση επιτρέψει στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης διαταράσσει το βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη. Όμως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας δεν συνιστά πολιτικό ταμπού, όπως ίσχυε κάποτε».

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο να περάσει σε χέρια ιδιωτών η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

«Ο αρχαιολογικός πλούτος θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο γιατί ανήκει στον ελληνικό λαό» ξεκαθαρίζει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, ο υπουργός δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η Βουλή ψήφισε προσφάτως ρύθμιση που επιτρέπει σε ταξιδιωτικά πρακτορεία να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα ελληνικά μνημεία.

in

This entry was posted on Δευτέρα, Ιανουάριος 20th, 2014 at 21:11 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply