Τοξικά βιομηχανικά απόβλητα σε παράνομες χωματερές της Νάπολι
Μαφία: ποιοι Ιταλοί πολιτικοί γνώριζαν αλλά σιωπούσαν

Κάτοικοι της Νάπολι κάνουν πορεία διαμαρτυρίας κρατώντας πανό που αναγράφει «Να σώσουμε τη γη μας απο την Καμόρα και την ομερτά»

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτουν πως σημαντικές μορφές της πολιτικής και δημόσιας ζωής της Ιταλίας τη δεκαετία του 1980 και 1990 έκλειναν προκλητικά τα μάτια μπροστά στο φοβερό έγκλημα της Μαφίας που πλέον συνδέεται άρρηκτα με τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου στον τοπικό πληθυσμό.

Στα απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα, ο άνθρωπος που αποκαλύπτει τα στοιχεία είναι ο ιταλός μαφιόζος Κάρμινε Σκιαβόνε, που τη δεκαετία του 1970 ήταν ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» της διαβόητης οικογένειας των Καζαλέζι, η οποία ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολι. Πλέον είναι ένας «πεντίτο» («μετανοημένος») που προκειμένου να μιλήσει, αποφασίστηκε να τελεί υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας ενώ αυτός και η οικογένεια του έχουν αλλάξει δέκα διαφορετικές κατοικίες για προληπτικούς λόγους.

Το γερμανικό περιοδικό σε άρθρο του αποκαλύπτει ονόματα και στοιχεία που προκύπτουν από μια κατάθεση του Σκιαβόνε στις 7 Οκτωβρίου 1997 -μια κατάθεση που έμεινε καταχωνιασμένη για 16 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 70χρονου Σκιαβόνε την ομερτά (τον κώδικα σιωπής της Μαφίας) τήρησε ο νυν πρόεδρος Ναπολιτάνο, που το 1997 ήταν υπουργός Εσωτερικών, άρα επικεφαλής της σχετικής έρευνας. Επίσης, ο μαφιόζος αναμιγνύει τον τωρινό επικεφαλής του ιταλικού γραφείου της Ιντερπόλ, Τζενάρο Καπολουόνγκο, που τη δεκαετία του ’90 επέβλεπε, από ελικοπτέρου, την αποκομιδή των αποβλήτων στις ναπολιτάνικες χωματερές. Συμμετείχε επίσης και ο Αλεσάντρο Πάνσα, νυν επικεφαλής της Κρατικής Αστυνομίας της χώρας, που τότε ήταν επικεφαλής των κινητών μονάδων της αστυνομίας, όπως και ο Νίκολα Καβαλιέρε, τωρινός υποδιευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ιταλίας και τότε επιφανές μέλος του Εγκληματολογικού τμήματος της ιταλικής αστυνομίας.

«Η Μαφία είναι κομμάτι του ίδιου του ιταλικού κράτους και οι Καζαλέζι είναι κρατική επιχείρηση. Το ίδιο το κράτος επωφελούταν οικονομικά από τις χωματερές αυτές», καταγγέλλει ο Σκιαβόνε στη κατάθεση του, συμπληρώνοντας πως «ο «Βασιλιάς» Τζόρτζιο [σ.σ: εννοεί τον Ναπολιτάνο] αποφάσισε να αποκρύψει τα στοιχεία αυτά, επειδή ανάμεσα στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για την μπίζνα αυτή ήταν και μία με έδρα το Μιλάνο, όπου εις εκ των ιδιοκτητών της ήταν ο Πάολο Μπερλουσκόνι, αδελφός του Σίλβιο».

Η συμμορία των Καζαλέζι επί 30 και πλέον χρόνια ήταν αναμεμειγμένη στη λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, από τις οποίες αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη. Οι μαφιόζοι δωροδοκούσαν συστηματικά τις Αρχές για να υπογράφουν συμβόλαια για δημόσια έργα, ανάμεσά τους και έργα διαχείρισης απορριμμάτων και η Καμόρα στήριζε συγκεκριμένους διεφθαρμένους πολιτικούς για να τη διευκολύνουν στις δουλειές της. Ως γνωστόν, τη διαδικασία αυτή περιγράφει με λεπτομέρειες στο βιβλίο «Γόμορρα» ο διάσημος συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι επιστήμονες παρατήρησαν ραγδαία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου των κατοίκων της Νάπολι και των γύρω περιοχών. Έκτοτε, οι αριθμοί κακοηθών όγκων στην πόλη έχει αυξηθεί στις γυναίκες κατά 40% και στους άνδρες κατά 47%.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.