Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Σε διαδικασία αναπροσαρμογής του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιανουάριος 17th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Αναζητούνται πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης, που δεν θα επιβαρύνουν το χρέος

Σε διαδικασία αναπροσαρμογής του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία συγκρότησης προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διαφέρει σημαντικά από εκείνο που είχε παρουσιαστεί στην Αθηναΐδα πριν τις εκλογές του 2012.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εθνικών εκλογών – οι οποίες πολλοί θεωρούν δεδομένο, ότι θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές του Μαΐου – χαρακτηρίζεται από μία στροφή σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές δεσμεύσεις – κάτι που σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερες υποσχέσεις που θα μπορούσαν να διαψευσθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι προτάσεις διαφαίνεται πως θα βασίζονται σε μία πολιτική κατάσταση, η οποία πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη δια της ενίσχυσης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγει τον εαυτό του, και που θα προσφέρουν χρόνο σε μία αριστερή κυβέρνηση, για αναπροσαρμογές και συζητήσεις με την Ενωση, όσο αυτή θα επιχειρεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πέραν των γνωστών τριών αξόνων, τους οποίους έχει περιγράψει ο κ. Αλ. Τσίπρας ήδη από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας), στους προγραμματικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται και κάποιες πρωτοβουλίες αμέσου προτεραιότητας, οι οποίες ωστόσο παραμένει ασαφές, πώς θα υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ι. Δραγασάκης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την ιστοσελίδα ecoleft.gr, με τίτλο «Οι προκλήσεις για την Αριστερά σε Ελλάδα – Ευρώπη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει, ότι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας θα σπάσει μόνον εφόσον μπορέσει να επιτευχθεί ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων – που προφανώς συνθέτουν το πλαίσιο συζήτησης με την Ευρώπη, που θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

– διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους,

– διασφάλιση ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή πάγωμα πληρωμών τόκων όσο η οικονο0μία βρίσκεται σε ύφεση και

– εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή), προκειμένου να υπάρξει οικονομική αναζωπύρωση.

Κατά τον κ. Δραγασάκη, τα τρία αυτά σημεία, για τα οποία ωστόσο αυτήν την περίοδο δεν φαίνεται πως υπάρχει βάση συζήτησης στα θεσμικά όργανα της Ενωσης, ήταν και τα συστατικά του Σχεδίου Μάρσαλ με το οποίο βοηθήθηκε η Γερμανία και η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο.

Υπό αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα επιχειρήσει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, να τα φέρει στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των εταίρων της ΕΕ.

 

 

Κωβαίος Αγγελος

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 17th, 2014 at 12:24 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply