Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μέχρι και εκτέλεση συνταγών στις νέες υπηρεσίες από τα ΕΛΤΑ

Ιανουάριος 16th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας στα περισσότερα ταχυδρομεία

Μέχρι και εκτέλεση συνταγών στις νέες υπηρεσίες από τα ΕΛΤΑΝέες υπηρεσίες θα λανσάρουν το επόμενο διάστημα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Κωστή Μελαχροινό, το επόμενο διάστημα τα ΕΛΤΑ θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκτελούν συνταγές αντί 3 ευρώ, κάτι που θα γίνεται μέσω κλήσης σε τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη στην Αθήνα, στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πωλούνται από το δίκτυο καταστημάτων ΕΛΤΑ προπληρωμένες κάρτες για αγορές από το Διαδίκτυο, ενώ διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας σε όλο και περισσότερα καταστήματα που φτάνει τις 13 ώρες λειτουργίας.

Μία άλλη νέα υπηρεσία προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι η συσκευασία, μεταφορά και διανομή από κατάστημα σε κατάστημα προϊόντων, η οποία θα συνοδεύεται από την κατάθεση των χρημάτων της αντικαταβολής στον λογαριασμό του αποστολέα την επόμενη ημέρα της παραλαβής.

Παράλληλα, προχωρά και η μετάβαση των ΕΛΤΑ στην ψηφιακή εποχή. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και με ίδια μέσα θα ενοποιηθούν τα πληροφοριακά συστήματα του δικτύου καταστημάτων, ενώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» θα γίνει αναβάθμιση 1.400 αυτοματοποιημένων θυρίδων.

Με το τρένο

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το 2013 θα κλείσει με ζημιά μεταξύ 5 και 6 εκατ. ευρώ, όμως υπόσχεται να αντιστρέψει την κατάσταση το 2014 με κέρδη που αναμένεται να φτάσουν τα 7 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα επιτευχθεί με μείωση του κόστους των υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η συνεργασία ΕΛΤΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση των ταχυδρομικών αντικειμένων που έχει μειώσει εντυπωσιακά το κόστος μεταφοράς. Στο μεταξύ, έχει προχωρήσει κατά 90% το κλείσιμο επαρχιακών καταστημάτων και η αντικατάστασή τους με πρακτορεία.

Επίσης, η εταιρεία θα λανσάρει κινητή εφαρμογή η οποία θα εφαρμόζει σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα επιτρέπει στον παραλήπτη να γνωρίζει πού βρίσκεται το ταχυδρομικό αντικείμενο και πότε θα το παραλάβει.

Με στήριξη των υπαλλήλων

Ο κ. Μελαχροινός σημείωσε ότι ο εταιρεικός μετασχηματισμός προχωρά κανονικά και με τη στήριξη των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι βάζουν πλάτη στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, παρά μόνο εάν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει ότι τα ΕΛΤΑ είναι εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Τα ΕΛΤΑ ως πάροχος καθολικής υπηρεσίας δικαιούνται αμοιβή από το Δημόσιο, η οποία υπολογίζεται σε 13,5 εκατ. ευρώ για το 2013 και περίπου 15 εκατ. ευρώ το 2014 και συνδέεται με το επίπεδο του τζίρου. Σημειωτέον ότι λόγω της μείωσης του τζίρου, το κόστος μισθοδοσίας έχει φτάσει στο 70% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα, η διοίκηση των ΕΛΤΑ επισημαίνει ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα πρέπει να κάνει ελέγχους στους εναλλακτικούς παρόχους, σε σχέση με τους δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν.

Μέτοχος των ΕΛΤΑ είναι κατά 90% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 10% η διάδοχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Eurobank. Αντίθετα όμως η συμμετοχή των ΕΛΤΑ στο ΤΤ πέρασε στην «bad bank» και χάθηκε.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

This entry was posted on Πέμπτη, Ιανουάριος 16th, 2014 at 10:27 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply