Όταν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και αισθανόμαστε πεσμένοι, η καλύτερη λύση είναι να φάμε λίγο στήθος κοτόπουλο ή μοσχάρι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τι πρέπει να φάμε όταν μας λείπει ενέργειαΗ ερευνήτρια Σύνθια Μπλάντον από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο υποστηρίζει πως η αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών στο μεσημεριανό μας γεύμα ενισχύει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία.

Η Μπλάντον ζήτησε από 43 φοιτήτριες κολλεγίου να χωριστούν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπρεπε να καταναλώσει περίπου 100 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος για μεσημεριανό, ενώ η δεύτερη επέλεξε ένα άλλο γεύμα με πολλές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, τυρί, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι κοπέλες έπρεπε να καταναλώνουν αυτό το γεύμα για μεσημεριανό τρεις φορές την εβδομάδα.

Το μοσχάρι επιλέχθηκε για την πρώτη ομάδα επειδή αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, σε μορφή που το σώμα μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν η αυξημένη πρόσληψη σιδήρου βελτιώνει τη νοητική λειτουργία. Κατά μέσο όρο, η πρώτη και η δεύτερη ομάδα κατανάλωσαν την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου σε ποσοστό 19% και 13% αντίστοιχα.

Έπειτα από περίοδο τεσσάρων μηνών, όλες οι κοπέλες παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους. Ειδικότερα όσες είχαν έλλειψη σιδήρου στην αρχή της μελέτης δήλωσαν πως παρατήρησαν βελτίωση ως προς τις ικανότητες απομνημόνευσης, ταχύτερης νοητικής επεξεργασίας και συγκέντρωσης.

Ο σίδηρος ενισχύει την απελευθέρωση χημικών ουσιών και ορμονών, με αποτέλεσμα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Η συνολική πρόσληψη σιδήρου για όλες τις κοπέλες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν παρουσίασε σημαντική αύξηση. Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία για τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν ήταν γενικότερα οι υγιεινές συνήθειες που υιοθέτησαν.

«Πιθανότατα το υγιεινό μεσημεριανό ώθησε τις κοπέλες να επιλέξουν και άλλες θρεπτικές τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, βελτιώθηκαν συνολικά τα επίπεδα σιδήρου», αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου δεν οφείλονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες τροφές, αλλά γενικότερα στην ισορροπημένη διατροφή.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.