Ο σύμβουλος του Μαξίμου που έγινε ο «απαραίτητος άνθρωπος» του κ. Σαμαρά
Ποιος είναι ο  «άγνωστος» κ. Παπασταύρου

Ο κ. Σταύρος Παπασταύρου φέρεται ως η επιλογή του Μαξίμου για διάδοχος του κ. Στουρνάρα

Η αποκάλυψη του «Βήματος» ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Στ. Παπασταύρου για αντικαταστάτη του κ. Ι. Στουρνάρα ταρακούνησε το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα και προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις σε πολλούς κύκλους των Αθηνών.

Η προεξοφλημένη αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών στα τέλη της προσεχούς άνοιξης για να αναλάβει, όπως έχει συζητηθεί, το πόστο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φέρνει τον κ. Παπασταύρου στο επίκεντρο.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται – σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές – ότι έχει αποφασίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να χρίσει υπουργό Οικονομικών τον στενό του σύμβουλο κ. Παπασταύρου, που απολαμβάνει όσο λίγοι την πλήρη εμπιστοσύνη του.


Ενοχλημένο το ΠαΣοΚ

Ηδη το ΠαΣοΚ αντέδρασε, καθώς αιφνιδιάστηκε από τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε και με ανακοίνωσή του επεσήμανε αναδεικνύοντας και την ενόχλησή του.

Η Χαρ. Τρικούπη ανέφερε ότι η διαδοχή του κ. Γ. Προβόπουλου δεν έχει τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης στις επαφές ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απλά έλεγαν ότι «δεν υπάρχει θέμα» μετακίνησης του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζουν «αμετακίνητο» τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στο λεγόμενο… «war room» (την αποκαλούμενη και αίθουσα πολέμου) του Μεγάρου Μαξίμου ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά έχει την πλήρη εικόνα της «μάχης» που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα.

Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι όλα τα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει άποψη για όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το Μνημόνιο και τις όποιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν.

Ο 46χρονος δικηγόρος δεν ήταν ποτέ αυτό που αποκαλούσαν κάποιοι το 2009, την εποχή της εσωκομματικής αναμέτρησης του κ. Σαμαρά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ένας σκληρός «σαμαρικός».

Ο απαραίτητος σύμβουλος

Γρήγορα όμως έγινε απαραίτητος και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε τις ικανότητές του αλλά και τις «προχωρημένες» γνωριμίες του, καθώς και την ευελιξία του να κινείται στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας.

Ο κ. Σαμαράς την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τον ενέταξε στο περιβάλλον του.

Την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είχε μια αντίστοιχη θέση σε πιο χαλαρή μορφή και με τον κ. Κ. Καραμανλή όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, αν και τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ (είναι πρώτος επιλαχών και μέχρι πρότινος το όνομά του συζητούνταν εκ νέου για τη γαλάζια λίστα), δεν τον είχε όμως εντάξει ποτέ στην αποκαλούμενη ομάδα της «Ραφήνας».

Πριν από μήνες πάρα πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν σε συνέντευξη του κ. Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα επελέγη να δημοσιευθεί στην ίδια σελίδα φωτογραφία του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπασταύρου που είναι από τους πιο εχέμυθους, ικανούς και αποτελεσματικούς συνεργάτες του.

Σπουδές στο Harvard

Ο κ. Παπασταύρου, αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία, έχει κομματική δράση και δεν ήταν απλά ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που απλά αξιοποίησε το γεγονός ότι αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και άρα έχει και καλές γνωριμίες και σχέσεις.

Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αποτελεί ένα από τα πιο εργατικά στελέχη της πρωθυπουργικής ομάδας και γι’ αυτό και με τις «ευλογίες» του κ. Σαμαρά τοποθετήθηκε στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ σήκωσε μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο ίδιος έχει «γράψει» αμέτρητα χιλιόμετρα, καθώς συμμετείχε σε άτυπες συσκέψεις, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στα κατά περίπτωση εμπλεκόμενα υπουργεία, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η λίστα Λαγκάρντ

Εν μέσω της θητείας του ως διπλωματικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα όταν εμφανιζόταν συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων.

Από την πρώτη στιγμή ο Παπασταύρου έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για «πολιτικό αμοραλισμό» και τόνιζε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό και ότι η μόνη εμπλοκή του στη λίστα σχετίζεται με λογαριασμό 5,4 εκατ. δολαρίων πελάτη του. Οι εξηγήσεις του έγιναν αποδεκτές από τον κ. Σαμαρά και δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο η θέση του στο στενό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας.

Ανθρωπος ειδικών αποστολών

Ο κ. Σαμαράς του έχει αναθέσει κατά καιρούς ειδικές αποστολές και μάλιστα τον επέλεξε να «ξεπαγώσει» το Μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας – Ελλάδας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2011 μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ.

Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν ότι κατά καιρούς έχει γευματίσει με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν αλλά και με άλλους κρίσιμους παράγοντες των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Π.χ. σε άλλη περίοδο είχε παραδώσει στη γερμανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Εμιλι Χάμπερ τη «συντονίστρια της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης» φάκελο με δέκα τομείς για την ελληνογερμανική συνεργασία.

Μια χαρακτηριστική αποστολή ήταν όταν συνόδευσε τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στην Ελβετία για να συζητήσουν με την ελβετική κυβέρνηση το θέμα με τις λίστες των ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.

Ως εκ τούτου τα μυστικά που γνωρίζει είναι πολλά…

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.