Ο τρίτος βουλευτής, Ε. Μπούκουρας, θα απολογηθεί τελικά την Κυριακή. – Τα απολογητικά υπομνήματα Ηλιόπουλου και Μπούκουρα που κρατά αποστάσεις από το παρελθόν της ΧΑ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι απολογήθηκαν το Σάββατο για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Ο τρίτος βουλευτής, Ευστάθιος Μπούκουρας, θα απολογηθεί τελικά την Κυριακή.

Οι απολογίες

Ενώπιον των εφετών-ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου απολογήθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής. Η πολύωρη απολογία του ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

Αμέσως μετά, την πόρτα του ανακριτικού γραφείου πέρασε ο βουλευτής Μαγνησίας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος ο οποίος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.

Και οι τρεις, οι οποίοι είχαν λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους, αντιμετωπίζουν το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για το οποίο, πριν από λίγο καιρό, η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Γ. Γερμενή –μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές– περιλαμβάνεται και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για τον Στ. Μπούκουρα ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα «προστασίας» σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.

Αντιστοίχως, και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής Π. Ηλιόπουλος κατονομάζεται από μάρτυρες ως «μεγάλο στέλεχος» με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση.

Το απολογητικό υπόμνημα που καταθέτει ο Π. Ηλιόπουλος

Ο Π. Ηλιόπουλος αρνείται στο υπόμνημά του ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, όπως και ότι υφίστανται Τάγματα Εφόδου και ότι υπάρχουν νεοσύλλεκτοι και τονίζει πως δεν είναι «κλειστή» ούτε ολιγομελής ομάδα. Εκτιμά ότι κανένα από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν θα μπορούσε να τον εμπλέξει σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ούτε καν ως υποψία.

Προσθέτει δε: «Δεν είναι ρόλος της Δικαιοσύνης να εκφράζει αξιολογικές κρίσεις για τα πολιτικά φρονήματα και τις ιδεολογίες των κομμάτων. Η Δικαιοσύνη στηλιτεύει ή πρέπει να στηλιτεύει πράξεις εγκληματικές που προσβάλλουν έννομα αγαθά τα οποία έχουν μείζονα κοινωνική σημασία. Είναι αδιανόητο, εξωθεσμικό, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, η Δικαιοσύνη να εμπλέκεται σε πολιτικές / κομματικές διαμάχες, υποκαθιστώντας τη λαϊκή βούληση κατ’ εντολή της διεφθαρμένης πολιτικής εξουσίας».

Το απολογητικό υπόμνημα που καταθέτει ο Στ. Μπούκουρας

Διαφορετική γραμμή, κρατώντας αποστάσεις, τηρεί στην απολογία του ο Στ. Μπούκουρας. Δηλώνει κατηγορηματικά αθώος και ζητεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ απεκδύεται κάθε ρατσιστική ιδεολογία με βασικό επιχείρημα ότι στην επιχείρησή του απασχολεί αλλοδαπούς μετανάστες.

Δηλώνει απλός υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012 (πριν ανήκε στο ΠαΣοΚ και σημειώνει ότι είχε κατέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο Παχατουρίδη που είχε την υποστήριξη της ΝΔ).

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι έγινε υποστηρικτής της ΧΑ όταν αυτή είχε γίνει πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα «όταν δε, οι πολιτικές θέσεις της δεν είχαν την ιδεολογική κατεύθυνση κατά τα πρότυπα του Adolf Hitler» δεδομένου ότι το κόμμα διαθέτει μονοπρόσωπο όργανο, αρχηγό δηλαδή όπως όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είχε ποτέ καμία στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να δίνει κομματικές εντολές στον νομό που είχε εκλεγεί, στην Κορινθία. «Βάλλομαι μόνο και μόνο επειδή είμαι βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας» υπογραμμίζει.

Οι σημαίες, οι δηλώσεις και το προσκλητήριο

Έξω από τον Άρειο Πάγο βρίσκονται από το πρωί συγκεντρωμένοι λίγοι οπαδοί της οργάνωσης κρατώντας ελληνικές σημαίες, όπως και οι βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι πραγματικοί τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Ο Π. Ηλιόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλες οι κατηγορίες θα καταπέσουν, εκτιμώντας ότι «δεν θα φτάσουμε ούτε μέχρι το δικαστήριο». Άφησε αιχμές για τους προστατευόμενους μάρτυρες σημειώνοντας ότι «εμφανίστηκαν τις πρώτες ημέρες και μετά εξαφανίστηκαν», ενώ δεν δέχτηκε «ούτε να συζητήσω για “ταγματάρχες”, “ταξίαρχους” και “αμνοερίφια”».

«Είτε εντός Κοινοβουλίου είτε εντός Κορυδαλλού, εμείς θα αγωνιστούμε για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στους δημιογράφους έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου, απευθύνοντας παράλληλα την (ρητορική προφανώς) ερώτηση «δείξτε μου κάτι παράνομο από αυτά που έχετε δει για τη Χρυσή Αυγή», ενώ τόνισε επίσης ότι «η Χρυσή Αυγή είναι μια οικογένεια, μην προσπαθείτε να μας διασπάσετε».

Δηλώσεις έκανε και ο Σπύρος Γερμενής, πατέρας του βουλευτή που απολογείται πρώτος από τους τρεις, το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος χαρακτήρισε «ψέματα» και «μυθεύματα» τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον γιο του, ενώ αποκάλεσε «ψευδομάρτυρες» τους προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει ως τώρα για την υπόθεση.«Ο Γιώργος 35 χρόνια τώρα ούτε κότα δεν έχει σκοτώσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στ. Μπούκουρας λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τις ανακρίτριες δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται σε ψευδομάρτυρες.

Μεσημέριαζε και οι οπαδοί της ΧΑ είχαν αραιώσει όταν κυκλοφόρησε κάλεσμα προς όλες τις ΤΟ να συγκεντρωθούν στις 15.00 στον χώρο έξω από τον Άρειο Πάγο τα μέλη της Χρυσής Αυγής για συμπαράσταση προς τους απολογούμενους βουλευτές.

Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 13.00, τα βλέμματα όσων βρίσκονταν στον Άρειο Πάγο στράφηκαν προς ένα αναπάντεχο γεγονός: πυκνός καπνός έβγαινε από δώμα παρακείμενης πολυκατοικίας των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δύο πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν να σβήσουν την πυρκαγιά και οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια δύο άτομα από την ταράτσα του κτιρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.