Δώδεκα χρόνια μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», της οργάνωσης-«φάντασμα», που συνέδεσε το όνομά της με το θάνατο 23 ανθρώπων, τα περισσότερα μέλη της -εκτός φυλακής- έχουν ξαναφτιάξει τη ζωή τους, ενώ η έγκλειστη ηγετική ομάδα της περνάει τις ώρες της στον Κορυδαλλό γράφοντας βιβλία, σπουδάζοντας, φτιάχνοντας ψωμί στους φούρνους και καβγαδίζοντας.

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος ζήτησε να επανέλθει στα σχολεία ως δάσκαλος, ο Κώστας Καρατσώλης εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο, ο Βασίλης Ξηρός έγινε κτηνοτρόφος στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, ο Θωμάς Σερίφης παντρεύτηκε μία δημοσιογράφο και έκανε παιδί, ο Σωτήρης Κονδύλης δουλεύει σε μάντρα με οικοδομικά υλικά και ο Παύλος Σερίφης είναι πια συνταξιούχος του Δημοσίου.

Από τους 19 αρχικώς κατηγορουμένους για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», σήμερα στη φυλακή βρίσκονται πέντε. Ανάμεσά τους ο «αρχηγός» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο «φαρμακοχέρης» Δημήτρης Κουφοντίνας. Οι δυο τους δεν μιλάνε μεταξύ τους και περιγράφονται ως «χαμένοι στα διαβάσματά τους».

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα και σήμερα μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται υπό διακριτική παρακολούθηση από τις Αρχές, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος να έχουν εξελιχθεί σε «καθοδηγητές» της νέας γενιάς τρομοκρατών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΛΙΟΣ

Δάσκαλος και ποιητής

Ο «Μάρκος» της «17 Νοέμβρη» προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Μέχρι να συλληφθεί το 2002 ήταν ένας «τυπικός» δάσκαλος δημοτικού και αυτός ήταν και ο λόγος που η εμπλοκή του με την τρομοκρατία έπεσε σαν «βόμβα» στον εκπαιδευτικό χώρο.

Κατά το σχολικό έτος 2000-2001 εργάστηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και την περίοδο της εξάρθρωσης της «17Ν» είχε μετατεθεί σε σχολείο του Ρεθύμνου.

Ο 48χρονος σήμερα Τέλιος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αποφυλάκισή του θέλησε να επιστρέψει στα σχολεία, καθώς, όπως λέει, η αγάπη του είναι η διδασκαλία. Η αίτησή του, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το σκεπτικό ότι «η βαρύτητα και οι συνθήκες τέλεσης των παραπτωμάτων του καθιστούν προσήκουσα την επιβληθείσα ποινή της οριστικής παύσης».

Ο «Μάρκος», σύμφωνα με καταθέσεις, συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στη μεγάλη κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο. Ηταν από τους «βενιαμίν» των τρομοκρατών, καθώς όταν εντάχθηκε στην οργάνωση ήταν μόλις 23 χρόνων. Στον ελεύθερό του χρόνο γράφει ποιήματα και μάλιστα έχει ολοκληρώσει ποιητική συλλογή.

ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Παντρεμένος με δημοσιογράφο

Ο Θωμάς Σερίφης έκατσε στη φυλακή για περίπου τέσσερα χρόνια. Το 2010 αποφάσισε να παντρευτεί με δημοσιογράφο μεγάλης εφημερίδας, με την οποία έχει σήμερα παιδί. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο 47χρονος σήμερα Σερίφης -ή αλλιώς «Στάθης»- γνώρισε τη γυναίκα του, η οποία κατάγεται από το ίδιο χωριό της Θεσπρωτίας, ενώ βρισκόταν έγκλειστος στον Κορυδαλλό.

Η δουλειά του πλέον δεν έχει σχέση με το παλιό του επάγγελμα (οδηγός λεωφορείου), καθώς απασχολείται περιστασιακά σε καφετέριες ως σερβιτόρος. Σήμερα περιγράφεται αφοσιωμένος στην οικογένειά του και αποστασιοποιημένος από τα άλλα μέλη της «17Ν».

ΠΑΥΛΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Ο συνταξιούχος

Την… ήσυχη ζωή του συνταξιούχου κάνει ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας από το 2005. Ο Σερίφης ζει στο Γαλάτσι με τη γυναίκα του, έχει τρία παιδιά και είναι πια συνταξιούχος του Δημοσίου ως υπάλληλος (τηλεφωνητής) του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ο 56χρονος ήταν το μέλος της «17Ν» που επειδή τραυματίστηκε σε τροχαίο απέκτησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να συμμετέχει επιχειρησιακά στα χτυπήματα της «17Ν», ενώ φέρεται να είχε το ρόλο του ταμία. Σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο κεραμοποιός

Η τέχνη που κατέχει ο Νίκος Παπαναστασίου (ο «ιστορικός Νικήτας») είναι η κατασκευή κεραμικών. Σήμερα είναι 61 χρόνων, έχει δύο παιδιά και έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του στη Σταμάτα Αττικής. Έχει κάνει δύο γάμους, από τον πρώτο απέκτησε μία κόρη και από το δεύτερο ένα γιο. Στο δικαστήριο ήταν ιδιαίτερα ήσυχος, ενώ αρκετά από τα αδικήματά του παραγράφηκαν (ανάμεσά τους δολοφονίες). Όταν βγήκε από τη φυλακή, άνοιξε κεραμοποιείο. Αυτή ήταν άλλωστε η δουλειά από την οποία συντηρούσε την οικογένειά του μέχρι να συλληφθεί το 2002.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ

Σκιτσογράφος και κτηνοτρόφος

Ο μικρότερος αδερφός του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Βασίλης, ζει μετά την αποφυλάκισή του το καλοκαίρι του 2011 πότε στη Θεσσαλονίκη και πότε στο πατρικό του σπίτι στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Εκεί ασχολείται συχνά με την κτηνοτροφία. Στις δουλειές του σπιτιού εδώ και καιρό βοηθάει και ένας μετανάστης από το Μπανγκλαντές, ο οποίος γνωρίστηκε με τα αδέρφια Ξηρών μέσα στη φυλακή και ανέπτυξε φιλική σχέση μαζί τους. Έτσι, όταν ο αποφυλακίστηκε, οι Ξηροί τον προέτρεψαν να πάει να ζήσει με την οικογένειά τους στην Καλλικράτεια. Ο Βασίλης Ξηρός ασχολείται ακόμη με το σκίτσο, δραστηριότητα με την οποία περνούσε πολλές ώρες μέσα στον Κορυδαλλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ώρες δουλειάς του που «έγραψε» στη φυλακή βοήθησαν σημαντικά στην πιο γρήγορη αποφυλάκισή του.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ο φούρναρης

Εκατοντάδες ώρες «έγραψε» στους φούρνους των φυλακών Κορυδαλλού ο Πάτροκλος Τσελέντης μέχρι να πάρει το απολυτήριό του. Απασχολείτο, δηλαδή, στο παρασκευαστήριο άρτου από το οποίο προμηθεύονται ψωμί νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας. Ο «Αλέκος» της «17Ν» αξιοποίησε το νόμο που προβλέπει ότι για καθεμία μέρα δουλειάς κερδίζεις δύο μέρες της ποινής σου. Μέχρι να συλληφθεί ανέφερε ότι εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία. Το σίγουρο είναι ότι έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Τμήμα της Νομικής, όπου γνώρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα που τον στρατολόγησε στην οργάνωση. Σήμερα ζει στο Ελληνικό.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο μουσικός

Ο «βενιαμίν» της υπόθεσης με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι 37 χρόνων και περιγράφεται ως η καλλιτεχνική φλέβα της «17Ν». Ασχολείται μέχρι σήμερα με τη μουσική, την οποία έχει σπουδάσει, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στην μπλουζ. Στην οργάνωση είχε περιφερειακό ρόλο (νοίκιασε τη γιάφκα της Δαμάρεως) και για αυτό δεν έκατσε για μεγάλο διάστημα στη φυλακή. Ο πατέρας του διατηρεί επιπλοποιείο στη Θεσσαλονίκη και ο Διονύσης συνηθίζει να τον βοηθάει.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ

Ο μεσίτης

Ο Κώστας Καρατσώλης είναι 47 χρόνων, ζει στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά. Η κωδική του ονομασία ήταν «Στέλιος» και μέχρι να συλληφθεί εργαζόταν ως μεσίτης διαμερισμάτων και οικοπέδων στην Αττική (συνήθως σε ακριβές ζώνες). Αποφυλακίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια και έκτοτε προσπαθεί να συνεχίσει την καριέρα του. Είναι από τα μέλη της «17Ν» που καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του είχε την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς του.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ο οικογενειάρχης

Ο 53χρονος Σωτήρης Κονδύλης (ο «Άρης» που φέρεται να συμμετείχε σε εκτελέσεις) περιγράφεται αφοσιωμένος στα δύο του παιδιά. Απολαμβάνει την ελευθερία του εδώ και περίπου εφτά χρόνια και προσπαθεί να ορθοποδήσει. Μέχρι να συλληφθεί εργαζόταν σε γνωστή εταιρία ζυθοποιίας στην Αθήνα. Όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερος, άρχισε να ψάχνει για δουλειά και βρήκε μία θέση σε μάντρα με οικοδομικά υλικά.

ΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ

Δεν αλλάζουν κουβέντα Γιωτόπουλος- Κουφοντίνας

Οι δύο ηγετικές μορφές της «17 Νοέμβρη», ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στον Κορυδαλλό διαβάζοντας βιβλία, χωρίς να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κουβέντα.

Η κόντρα που ξέσπασε με ένθεν κακείθεν κατηγορίες για «μεταμορφώσεις» μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης έχει φτάσει στα άκρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει ακόμα και συμπλοκές μεταξύ τους, με τον Κουφοντίνα να εκσφενδονίζει αντικείμενα σε βάρος του Γιωτόπουλου και τον τελευταίο να απαντά με χτυπήματα και ύβρεις.

Οι βίαιες συμπλοκές μεταξύ τους έχουν διερευνηθεί, μάλιστα, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών, στο οποίο έχουν καταθέσει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που λειτούργησαν «πυροσβεστικά».

Κατά τα άλλα, οι δυο τους έχουν τα ενδιαφέροντά τους. Ο Γιωτόπουλος σπουδάζει διά αλληλογραφίας σε γαλλικό πανεπιστήμιο και μάλιστα έχει κάνει αίτηση, η οποία απορρίφθηκε από τη διεύθυνση των φυλακών, προκειμένου να του παραχωρηθεί άδεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή «για εκπαιδευτικούς λόγους». Αρκετές ώρες περνάει στο προαύλιο των φυλακών ακούγοντας στο ραδιόφωνο μουσική και ενημερωτικές εκπομπές.

Ο «φαρμακοχέρης» της «17Ν» Κουφοντίνας πρόσφατα προλόγισε και μετέφρασε το βιβλίο της Marta Harnecker με τίτλο «Πραγματοποιώντας το αδύνατο. Η Αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα». Έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γράφει βιβλίο, ενώ καθημερινά περνάει πολλή ώρα μιλώντας με το γιο του.

Φοιτητής είναι και ο βαρυποινίτης Ηρακλής Κωστάρης. Σπουδάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πληροφορική και έχει λάβει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή του. Έχει «γράψει», δε, αρκετές ώρες δουλειάς στους φούρνους των φυλακών.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος είναι ο «κολλητός» του Γιωτόπουλου στον Κορυδαλλό και κατηγορείται από τον Κουφοντίνα ως «πειθήνιο όργανό» του. Σε πρόσφατο βίαιο επεισόδιο μεταξύ μελών της «17Ν» φέρεται να έδωσε μπουνιά στον Κουφοντίνα. Ο Τζωρτζάτος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, παίρνει άδειες και επισκέπτεται την οικογένειά του που ζει στην Αττική.

Ο πέμπτος έγκλειστος, Σάββας Ξηρός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (είχε εκραγεί βόμβα στα χέρια του το 2002 στον Πειραιά) και την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του Αλίθια Ρομέρο.

Αλέξανδρος Καλαφάτης, στον «Τύπο της Κυριακής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.