Διαβάστε την πορισματική έκθεση για τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ
Το πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ιδού το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς, κυρίας Πόπης Παπανδρέου για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με το πόρισμα, που αποκαλύπτουμε διώκονται οι : Άγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Αντώνης Καμινάρης, Γεώργιος Στάμνου, Γεώργιος Μπριντάλου, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Φωτεινή Κρέστα, Διονύσης Γκολφινόπουλος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Χάρης Σιγανός, Γεώργιος Ξυφαράς, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανάκης, Παναγιώτα Μπέζα, Χρήστος Μαρούσος, Ιωάννης Τσάγδης, Σπυρίδων Παντελιάς, Λυδία Κεκρίδου, Αθανάσιος Χασάπης και Ιωάννης Λεβεντίδης για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ζημιά που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Σε βάρος των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα για άμεση συνεργεία στην απιστία και νομιμοποίηση από εγκληματικές ενέργειες τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα)

Εναντίον των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Περικλή Λίβα προτείνεται η άσκηση δίωξης για άμεση συνεργεία σε απιστία και ειδικότερα σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Για τους Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Ιωάννη Ρόρρη, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Μάριο Βαρότση δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Προσθετικά σε βάρος του κ. Κοντομηνά για συνεργεία σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στο πόρισμα η εισαγγελέας δεν δέχεται ούτε τις προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών που δανειοδοτούνται, εκτιμώντας ότι πρέπει να συνοδεύονται από εμπράγματες διασφαλίσεις. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες, Δημήτρη Κοντομηνά και Άγγελο Φιλιππίδη, οι οποίοι με δηλώσεις τους αμφισβητούν το περιεχόμενο του πορίσματος.

Για τον Αγγελο Φιλιπίδη

Ειδικότερα, για τον πρώην πρόεδρο του Ταμιευτηρίου Άγγελο Φιλιππίδη αναφέρεται επί λέξει:
«Ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε κατά περίπτωση καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος προκειμένου να επαυξήσει περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις Γριβέα, Βάτσικα, Λαυρεντιάδη και Κοντομηνά), δηλαδή προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων., εν όψει του ύψους και των όρων των χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου.

Επιπροσθέτως στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στην θυγατρική του ομίλου Demco, εταιρεία Bestline προκύπτουν ενδείξεις επαρκείς ότι ο Πρόεδρος του ΤΤ, που ανέλαβε την υλοποίηση της «εξαγοράς» ενεργώντας από κοινού με τα άλλα πρόσωπα παραπλάνησε ακόμα και τα άλλα μέλη του ΔΣ του ΤΤ…

Από τον έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού του Α. Φιλιππίδη, πάντα κατά το πόρισμα:

– Ο λογαριασμός του 129024 στην τράπεζα Millenium στις 29-7-2008 πιστώθηκε προϊόν εμβάσματος ύψους 1.048.055 ευρώ με αποστολέα την εταιρεία Benson Holdingw Corp. με έδρα τη Λιβερία και εντολή της τράπεζας Banque Prive BCP στην Ελβετία. και αυτή ανήκει στη Millenium.

– Την επομένη ο εν λόγω λογαριασμός πιστώθηκε με το ποσό των 626.160 ευρώ από δυο επιταγές, που εξοφλήθηκαν από το λογαριασμό γυναίκας ονόματι Γραφανάκη στη Millenium.

– Τον Σεπτέμβριο του 2008 o συγκεκριμένος λογαριασμός τροφοδοτείται με τρία εμβάσματα και με το ποσό των 3.273.200 από λογαριασμό της εταιρείας First Financial Securities Broker…

– Στις 24-11-2008 πραγματοποιήθηκε επίσης κατάθεση επιταγής ύψους 1.298.000. Τα στοιχεία του εκδότη αναμένονται από την τράπεζα.

Συμπερασματικά σημειώνεται στην Έκθεση ότι από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Άγγελου Φιλιππίδη προκύπτει ότι από το 2008-2012 οι λογαριασμοί του έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, η προέλευση των οποίων είναι άγνωστη…
Προστίθεται ότι είχε συστήσει από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή, Μάριο Βαρότση την εταιρεία Master Holdings AD.. ε έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών. Για όλους αυτούς τους λόγους η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής, λόγω της περιουσίας που διαθέτει στο εξωτερικό και πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του…

Σε σχέση με τα δάνεια, που χορηγήθηκαν από την τράπεζα ΤΤ σύμφωνα με το πόρισμα, που αναφέρεται στους αρμόδιους επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος “διενεργήθηκαν χρηματοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών με αποτέλεσμα να ανεβεί η ζημιά για την τράπεζα σε εκατομμύρια ευρώ ήδη από το 2008.

Ομιλος Γριβέα

Τα δύο δάνεια (17 και 10 εκατομμυρίων ευρώ), που χορηγήθηκαν στην εταιρία C&C International S. Α στις 23.3.2009 και 12.8.2009 χορηγήθηκαν υπό όρους, που δεν τηρούσαν τους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων, παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε νεοσύστατη εταιρεία… Συνεπώς δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα και η περιουσία της τράπεζας. Η ζημιά, που προκλήθηκε στην τράπεζα ήταν ύψους 17.641.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον Αύγουστο του 2009 η εταιρεία C&C από κοινού με το ΤΤ ίδρυσαν την εταιρεία Post Bank Green Institute S. A με ποσοστό 50% έκαστος και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κατά το ήμισυ πάλι από το ΤΤ. Στη συνέχεια το ΤΤ χρηματοδότησε τη θυγατρική του με άλλα 3.000.000 ευρώ. Τις χρηματοδοτήσεις πήρε η εταιρεία PBGI, αλλά τις εκταμίευαν μικρές εταιρίες συμφερόντων των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα έναντι δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής., χορηγιών. Τέτοιες εταιρίες είναι οι Modus Vivendi A. Ε Run Communicationw A. E, που καρπώθηκαν ποσό χρηματοδότησης ύψους 2.385.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα οι συγκεκριμένοι αποκόμισαν προσωπικό περιουσιακό όφελος…

Η δανειοδότιση των εταιρειών του Δ. Κοντομηνά

Ως δαιδαλώδη περιγράφει το πόρισμα και τη δανειοδότηση των εταιρειών του Δημήτρη Κοντομηνά, Demco, Bestline κ.λπ από το 2008-2012. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ο δανεισμός από το ΤΤ συνεχίζεται και τα έτη 2010 και ’12, όπως γινόταν το 2008 και το 2009…

Η τράπεζα, σύμφωνα με το πόρισμα, έφτασε να είναι το 2011 ο μεγαλύτερος πιστωτής της Demco, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ… Προέβη στη χρηματοδότηση της Demco με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα δεδομένα της αγοράς. Η συνολική δανειοδότηση ήταν ύψους 95.500.000 ευρώ.

Αυτοί που είχαν τη διαχείριση της τράπεζας δηλαδή ο κ. Φιλιππίδη και ο επόμενος κ. Κλέονας Παπαδόπουλος, επέλεξαν, σύμφωνα με το πόρισμα «εν γνώσει τους, καταφανώς εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας και κατά παράβαση των κανόνων της συνετούς τραπεζικής πρακτικής να γίνει το ΤΤ μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής των εταιριών του ομίλου DEMCO και του Δ. Κοντομηνά, να χρηματοδοτήσουν ως άνω την εξαγορά των θυγατρικών της Village Hellas παρά τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο που παρουσίαζε (η εν λόγω εξαγορά) χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα και χωρίς να λάβουν υπόψη τα ICAP Reports πριν την επίμαχη χρηματοδότηση, ούτε για τις εξαγοράζουσες ούτε για τις εξαγοραζόμενες εταιρίες και χωρίς να θέσουν ουσιαστικές εξασφαλίσεις για την προάσπιση των συμφερόντων της Τράπεζας δεδομένου και του ύψους των ομολογιακών Δανείων που δόθηκαν».

Δεν αποδέχεται το πόρισμα ούτε τις εγγυήσεις, ενέχυρα κ.λπ, στη δανειοδότηση και της εταιρείας Village Roadshow του ομίλου Demco.

Η εισαγγελέας διατυπώνει και την άποψη ότι «οι προσωπικές εγγυήσεις ακόμα και ευυπόληπτων θεωρούμενων προσώπων δεν τεκμηριώνουν διασφαλιστική αξία, αν δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών… Επιπλέον» σημειώνεται στο πόρισμα «οι μετοχές της εταιρίας Bestline ήταν ήδη βεβαρημένες με ενέχυρο υπέρ άλλης τράπεζας (της Τράπεζας Πειραιώς), ως εξασφάλιση δανείου με υπόλοιπο 6.335.000 ευρώ».

Επίσης και για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον οποίον προτείνεται η άσκηση δίωξης για ξέπλυμα το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Το κοινό ομολογιακό δάνειο το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, η οποία δεν υπαγόταν στον όμιλο Alapis, κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία…. Όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά τουναντίον κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου…. προσποριζόταν εισόδημα ξεπλένοντας χρήματα που του δόθηκαν».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμό του στη Millenium και στην εταιρεία Blue Island Properties, ανώνυμη εμπορική και κτηματική εταιρεία. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας κατηγορούνται ότι δεν παρακολούθησαν την πορεία της μετοχής της Alapis για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας, όταν η μετοχή έφθινε…

Στο επίκεντρο της ανάκρισης, που αναλαμβάνει ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Ανδρεάδης είναι οι δανειοδοτήσεις των 110 εκατ. ευρώ στον Δημ. Κοντομηνά και η εξαγορά της εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ, το δάνειο 100 εκατ. ευρώ στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα δάνεια 17 εκατ. ευρώ στο ζεύγος Γριβέα αλλά και το άλλο δάνειο στην εταιρεία που είχαν συνεταιρικά με το Τ. Τ. Και αυτή η εταιρεία δανειοδοτούνταν. Οι δύο τελευταίοι εκφεύγουν τη σύλληψη.

 

 

Παπαδάκου Γιάννα

 

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της εισαγγελέως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.