Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν βιβλιάριο υγείας

10 Ιανουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Δωρεάν βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα χορηγηθεί, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση, σε περίπου 180.000 ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Η υπουργική απόφαση, που προωθείται από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, προβλέπει την κάλυψη 22 κατηγοριών δικαιούχων, είτε πρόκειται για ανασφάλιστους είτε για ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν οφειλές απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.Το εισοδηματικό όριο των δικαιούχων καθορίζεται στις 6.000 ευρώ ετησίως, με προσαύξηση 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες, 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου και 30% για προστατευόμενα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.

Ειδική μέριμνα με “ελαστικοποίηση” του εισοδηματικού κριτηρίου θα λαμβάνεται για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις μέσω κοινωνικής επιτροπής, καθώς και για εγκυμονούσες ή περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και παράκαμψης των εισοδηματικών προϋποθέσεων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα τους, η κάλυψη θα ισχύει είτε βρίσκεται σε αδράνεια η επιχείρηση είτε λειτουργεί, αν ο ιδιοκτήτης της αντιμετωπίζει σοβαρές παθήσεις ή έχει ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα βιβλιάρια Υγείας θα ανανεώνονται για έναν χρόνο με προοπτική επέκτασης της ισχύος τους χωρίς να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά εφ’ όσον τα οικονομικά δεδομένα και η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου δεν έχουν μεταβληθεί.Για ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, η ανανέωση θα είναι αυτόματη και διαδοχική.

Οι δικαιούχοι

Οι κατηγορίες δικαιούχων νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων που πρέπει να πληρούν το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας είναι οι ακόλουθες:

1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας).

in2life

This entry was posted on Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2014 at 18:38 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply