http://4.bp.blogspot.com/-c48AiJnIZww/UsVF_dGyH4I/AAAAAAAH1X4/95pBUXjNBVw/s1600/41835.jpgΤο έργο ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βραβεύτηκε από το κορυφαίο Οικονομικό περιοδικό World Finance ως το  “Έργο της Χρονιάς” στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων για το 2013 (http://www.worldfinance.com/awards/project-finance-deal-of-the-year-awards-2013)

Από το 2007 το περιοδικό World Finance βραβεύει, σε ετήσια βάση, τα έργα που προωθούν την καινοτομία και την αρτιότητα στην Οικονομία, τις Υποδομές, την Τεχνολογία  και τις Επενδύσεις.

Πολύ σημαντική για την Ελληνική οικονομία είναι και η κατασκευή των έργων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν από τη Διϋπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) 14 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού €1,8 δις. ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε €2,8 δις..

Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση και επιβεβαίωση της επιτυχούς εφαρμογής του θεσμού των Σ.Δ.Ι.Τ. με τη βράβευση του έργου «Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» από το διεθνές περιοδικό “World Finance” ως «ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων», σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των βραβείων «Project Finance Deal of the Year».

Η βράβευση αυτή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοποριακά έργα που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Διάκριση ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και είναι αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η επένδυση του έργου, που κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ανέρχεται στα 46 εκ. ευρώ και θα υλοποιηθεί με ιδιωτικούς πόρους, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την τουλάχιστον 25ετή λειτουργία του και περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας κατά τη διετή περίοδο κατασκευής.

Το έργο έχει εγκριθεί επί της αρχής για χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για απευθείας δανειοδότηση του αναδόχου, ενώ στη χρηματοδότηση δύναται να συμβάλει και το πρόγραμμα Jessica, επιτυγχάνοντας συνολικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, όφελος που θα μετακυλιστεί υπέρ των δημοτών.

Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα αυτό, μετά και την ανακήρυξη αναδόχου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί έργων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ για τις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο διαγωνισμός -όπως και όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων- ήταν ανοιχτός στην επιλογή της τεχνολογίας. Η επιλογή του αναδόχου γίνεται στη βάση της χαμηλότερης χρέωσης προς τον πολίτη και με αποδεκτές όλες τις τεχνολογίες που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν τους περιβαλλοντικούς στόχους. Επίσης, διασφαλίζεται η απόλυτη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως μέθοδος διαχείρισης θα εφαρμοστεί η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Δείτε σχετική αναφορά στη δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη για την πορεία του αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου 4146 εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.