Το ζήτημα της υποστελέχωσης της παθολογικής κλινικής στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης επαναφέρει με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Σε συνέχεια προηγούμενης κοινοβουλευτικής του δράσης, ο κ. Κασαπίδης καλεί τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη στη Βουλή να δώσει λύση στο μακροχρόνιο πλέον πρόβλημα για τη μεγαλύτερη κλινική στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τονίζει ότι η επαρκής στελέχωση της κλινικής θα επιτρέψει και την επαναλειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου που τόσο σημαντικό επιστημονικό και διεθνώς αναγνωρισμένο, έργο έχει επιτελέσει κατά τα έτη λειτουργίας του.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 ΘΕΜΑ: Λειτουργία παθολογικής κλινικής και διαβητολογικού ιατρείου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης τον Ιανουάριο του 2012 επεσήμανα τα σημαντικά προβλήματα (κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού) στη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Τα προβλήματα αυτά, ένα χρόνο μετά, με τη λήξη της θητείας και αποχώρηση του επικουρικού παθολόγου επιδεινώνονται. Η παθολογική κλινική, δυναμικότητας 45 κλινών και κάλυψης 80%, υποστελεχώνεται με 3 ιατρούς ενώ προβλέπονται 7 ειδικοί παθολόγοι. Στην πράξη, η μεγαλύτερη κλινική της Δυτικής Μακεδονίας δε μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, επιμελητής της κλινικής και του ΕΣΥ ανέπτυσσε και εφάρμοζε πρωτοποριακή, διεθνώς αναγνωρισμένη, επιστημονική έρευνα για την προληπτική αντιμετώπιση του διαβήτη. Όμως, η αναστολή λειτουργίας του διαβητολογικού ιατρείου του νοσοκομείου, ως συνέπεια της υποστελέχωσης της παθολογικής κλινικής, οδήγησε τελικά σε παραίτηση τον επιμελητή ιατρό. Στερούνται έτσι οι Έλληνες διαβητικοί, το ΕΣΥ και ο τόπος τα οφέλη της ερευνητικής προσπάθειας, που άδοξα σταμάτησε, παρά και την πρόταση από το Παγκόσμιο Κέντρο Διαβήτη που εδρεύει στη Μινεσότα των ΗΠΑ να θέσει την έρευνα υπό την αιγίδα του!!!

Επειδή η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στα ποσοστά διαβητικών ατόμων αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού και στο διαβητολογικό ιατρείο του Μαμάτσειου εξυπηρετούνταν τουλάχιστον 30 άτομα ημερησίως,

Επειδή συνεχίζεται η επικίνδυνη πλέον για τη δημόσια υγεία υποστελέχωση της μεγαλύτερης κλινικής στη Δυτική Μακεδονία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις σας η στελέχωση της παθολογικής κλινικής με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να λειτουργήσουν ορθά η παθολογική κλινική και το διαβητολογικό ιατρείο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει και να ενθαρρύνει ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό που εφαρμόστηκε στο διαβητολογικό ιατρείο της παθολογικής κλινικής, αξιοποιώντας και υιοθετώντας παράλληλα τα όποια θετικά αποτελέσματα αυτών, με ταυτόχρονη προβολή της χώρας διεθνώς;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.