Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας των Θεοφανείων, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πιθανόν στην Ήπειρο.

Από τις μεσημβρινές ώρες, τα έντονα φαινόμενα, βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πιθανόν στην ανατολική Στερεά.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς.

Η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να ντύνονται κατάλληλα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.