Οι μητροπόλεις του κόσμου δεν σταματούν ποτέ να εξελίσσονται και οι παρακάτω είναι αυτές που προτείνει ο οδηγός του Lonely Planet για τις ταξιδιωτικές σας περιπέτειες τη χρονιά που ήρθε.

Μεγάλα αθλητικά γεγονότα, μεγαλεπήβολες ανακαινίσεις, ιστορικές επέτειοι και πολιστιστικές εκδηλώσεις, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείτε για πολλοστή φορά το Παρίσι, να φτάσετε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, να χαθείτε στα στενά της Σαγκάης και να ξοδέψετε όλες σας τις οικονομίες στα μουσικά φεστιβάλ του Σικάγο.

Όλες οι πόλεις του κόσμου αξίζουν ένα ταξίδι, καθώς όταν αλλάζουμε παραστάσεις, αλλάζει την ίδια στιγμή και η οπτική που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος για να αλλάξουμε και την δική μας πόλη σιγά-σιγά, αντιγράφοντας –έστω- από τους καλύτερους.

Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι βρίσκει μια νέα ταυτότητα, καθώς προωθείται η τάση να αδειάσει η συμφορημένη πόλη από τα αυτοκίνητα. Η δεξιά όχθη του Σηκουάνα, από ταχείας κυκλοφορίας δρόμος, μετατρέπεται σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Η αριστερή όχθη του ποταμού, επίσης αποδεσμεύεται από τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και 2.5 χλμ., μεταξύ της γέφυρας Pont de l’Alma και του  Μουσείου Ορσέ, απλώνονται φροντισμένοι κήποι και πεζόδρομοι για να βολτάρουν οι Παριζιάνοι, εκεί που κάποτε συνωστίζονταν τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα.
Η αστική αναγέννηση της γαλλικής πρωτεύουσας, συνεχίζεται και στα ιδρύματα τέχνης της πόλης, με το αίθριο των Ισλαμικών Τεχνών του Λούβρου να αποκτά ένα χρυσό «ιπτάμενο χαλί», έννεα καινούριες καμπάνες, ακριβείς ρέπλικες των μεσαιωνικών να ηχούν για χάρη της Παναγίας των Παρισίων, ενώ μετά από χρόνια ανακαινίσεων να ανοίγει και πάλι το Μουσείο του Πικάσο.

Τρινιντάντ, Κούβα

Το Τρινιντάντ, «χαμένο» στους πρόποδες των βουνών Escambray και των  γαλάζιων νερών της Καραϊβικής, είναι ολόκληρο ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα αρχιτεκτονικά πλούτη του 19ου αιώνα, η γαλλική πορσελάνη των νοικοκυριών, τα μαρμάρινα πατώματα των σπιτιών και τα 500α γενέθλια από ιδρύσεως της πόλης, από τους Ισπανούς κατακτητές της, κάνουν το Τρινιντάντ μια από τις καλύτερες επιλογές για ταξίδι το 2014.
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το χρόνο, ενώ μέσα από τις εκδηλώσεις θα ανακαλύψει ο επισκέπτης την ιστορία της πόλης και τη συμβολή των σκλάβων στην μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε τον 19ο αιώνα. Αφρο-κουβανέζικοι χοροί και παραστάσεις, τελετουργίες αφρικανών και πίστες γεμάτες με χορευτές της σάλσα θα είναι μέρος, μόνο, των εορταστικών εκδηλώσεων.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Το Κέιπ Τάουν είναι από τις πόλεις που πάντα αξίζει μια επίσκεψη και το 2014 θα αξίζει ακόμα περισσότερο, αφού για τους επόμενους 12 μήνες θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Design και η πόλη θα κατακλύζεται από γλυπτά, εγκαταστάσεις βιομηχανικού σχεδίου και ανακαινίσεις πολλών κτηρίων της πόλης.
Βασικός στόχος αυτού του τίτλου και εγχειρήματος, είναι το γεφύρωμα μεταξύ του ανομοιογενούς πληθυσμού της πόλης και η αναβάθμιση ακόμα και των πιο υποβαθμισμένων προαστίων του Κέιπ Τάουν.

Ρίγα, Λεττονία

Η γεωστρατηγική θέση της Ρίγας, που την έθετε για αιώνες στο επίκεντρο των επεκτατικών διαπραγματεύσεων, ήταν και ο λόγος που την έριξε στην αφάνεια μετά την πτώση του «Σιδηρού Παραπετάσματος». Σήμερα όμως και δυο δεκαετίες μετά την ανακήρυξη της ελευθερίας της, η πρωτεύουσα της Λεττονίας έρχεται να αποδείξει και να αναδείξει την κοσμοπολίτική της θέση και σημασία στην περιοχή της Βαλτικής.
Τα τελευταία χρόνια, μοδάτα καφέ έχουν πλημμυρίσει την πόλη και πολλές από τις πανέμορφες προσόψεις κτηρίων έχουν αναπαλαιωθεί, αναδεικνύοντας την αισθητική της  art nouveau και δίνοντας την ευκαιρία στη Ρίγα να αποδείξει τον τίτλο της ως η νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη έχει την τιμητική της το 2014, καθώς φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο, ενώ η απελευθέρωση του ωραρίου κάνει τους ντόπιους να διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο, ακόμα και αν όλη την υπόλοιπη μέρα περνούν το χρόνο τους βυθισμένοι σε… τραπεζικά νούμερα.
Παλαιότερα υποβαθμισμένες περιοχές, γίνονται τα νέα industrial hot-spot της πόλης, καθώς επισκέπτες από όλη την Ελβετία, έρχονται να γνωρίσουν τη «Νέα» Ζυρίχη, ενώ μπουτίκ οίκων μόδας και μικροσκοπικά κουκλίστικα καφέ, διατηρούν την αίγλη της πόλης των καλοβαλμένων τραπεζικών.

Σαγκάη, Κίνα

Η Σαγκάη, πρόκειται ουσιαστικά για το νέο «place-to-be» του πλανήτη με νέες γραμμές στο μετρό που διεκδικούν τα πρωτεία σε μήκος και ταχύτητα, πανύψηλα εμπορικά κέντρα και το υψηλότερο κτήριο της Κίνας, τον πύργο της Σαγκάη, ο οποίος θα φιλοξενεί κι ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η Σαγκάη είναι η πόλη που υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τους επισκέπτες όσο καμία άλλη. Αν λοιπόν, βρεθείτε με ανταπόκριση στο αεροδρόμιο της πόλης, φροντίστε η επόμενη πτήση σας, να φεύγει αρκετές μέρες αργότερα και εκμεταλλευτείτε τα «δώρα» που κάνει στους τουρίστες η πόλη.

Βανκούβερ, Καναδάς

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Βανκούβερ είναι η ευκολία της πρόσβασης στη φύση, ακόμα και από το κέντρο της πόλης.  Η εκπληκτική θέα των βουνών, τα καταπράσινα πάρκα και οι αμμώδεις παραλίες, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία, σε μια πόλη που κανείς ποτέ δεν βαριέται. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά στο Βανκούβερ του Καναδά, όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή, τότε υπάρχουν τόσοι λόφοι για να τρέξεις, τόσες πλαγιές για να κάνεις σκι και τόση θάλασσα για να κολυμπήσεις, που όλα αποκτούν τελειώς νέα προοπτική.
Η πόλη με τις καλύτερες θέες του κόσμου έχει το σπάνιο χάρισμα να διατηρεί την αίσθηση μικρής πόλης, ενώ είναι ουσιαστικά μεγαλούπολη!

Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ

Η συμπρωτεύουσα των ΗΠΑ με τους πανύψηλους ουρανοξύστες και τα παγκοσμίου φήμης μουσεία, γιορτάζει το 2014 την 100η επέτειο του αγαπημένου γηπέδου baseball των Αμερικανών, του Wrigley Field. Οι εορτασμοί, ως προστάζουν τα αμερικάνικα έθιμα, θα κρατήσουν όλο το χρόνο, ενώ όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος το Σικάγο γιορτάζει  με μουσικά φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι το Lollapalooza και εκείνο του Pitchfork.

Αδελαΐδα, Αυστραλία

Μπορεί η Αδελαΐδα να μην είναι η πρώτη πόλη της Αυστραλίας που μας έρχεται στο νου, αλλά όλα τα χρόνια που ήταν στη… σκιά της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ, εξελίχθηκε στην ιδανική πόλη για τουρισμό. Στην Αδελαΐδα θα βρείτε τα πιο δημοφιλή αθλητικά και καλλιτεχνικά γεγονότα της Αυστραλίας, ενώ το 2014, θα ολοκληρωθούν εργα δισεκατομμυρίων, που θα αλλάξουν άρδην  την ταυτότητα της πόλης, όπως είναι η ανακαίνιση του κεντρικού  γηπέδου της πόλης  (Adelaide Oval) και του φυσικού περίγυρου αυτού.
Η γοητεία της Αδελαΐδας, είναι φυσικό χάρισμα της πόλης, ενώ αυτό το χάρισμα εντείνεται, καθώς είναι βασικός οινοπαραγωγός της χώρας.

Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Το Ώκλαντ, αν και από τους πιο μακρινούς προορισμούς της λίστας, δεν παύει να είναι η μεγαλύτερη, πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και ένας πολύ καλός λόγος για να φτάσετε τόσο μακριά. Προσεγμένα εστιατόρια σε ανακαινισμένα παλιά κτήρια, γαστρονομία υψηλού επιπέδου και η ολική ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης του Ώκλαντ είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για να φτάσετε στην άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς να το μετανιώσετε για τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.