Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εξοπλιστικά: Στο νοσοκομείο ο κατηγορούμενος Π. Ευσταθίου – Ελεύθερος με εγγύηση

3 Ιανουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Απολογούμενος για τις μίζες ανέφερε δέκα στρατιωτικούς, οι ανακριτές απαιτούν και αξιωματούχους – Μίζα και σε εταιρεία που πιθανόν ανήκει στον Ι. Σμπώκο

Εξοπλιστικά: Στο νοσοκομείο ο κατηγορούμενος Π. Ευσταθίου - Την Παρασκευή η απόφαση για την προφυλάκιση ή μηΣτο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός διακομίστηκε την πέμπτη το βράδυ με ασθενοφόρο που τον παρέλαβε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Παναγιώτης Ευσταθίου.

Ο 83χρονος επιχειρηματίας ένιωσε αδιαθεσία όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Εισαγγελέας και ανακριτής διαφώνησαν στην προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου ο οποίος επί σχεδόν ένα δωδεκάωρο, από τις 9.00 το πρωί της Πέμπτης, απολογούνταν ενώπιον των ανακριτών κκ. Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου.

Ο εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με όρους ο 83χρονος επιχειρηματίας, ενώ αντίθετα πρόταση του ανακριτή κ. Μαλλή ήταν να προφυλακιστεί.

Η απόφαση τελικά για το θέμα εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, από το Δικαστικό Συμβούλιο που αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αναγκαστική παρουσία τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος αμέσως μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου με τον εντολέα του δήλωσε:

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης ότι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο».

Εντονότατες πιέσεις

Εντονότατες πιέσεις ασκήθηκαν πάντως στον κατηγορούμενο να δώσει ονόματα «από πάνω μέχρι κάτω» για τις μίζες των εξοπλιστικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος έχει αναφέρει ονόματα στρατιωτικών αλλά οι δικαστικές αρχές απαιτούν και ονόματα αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο Π. Ευσταθίου ανέφερε δέκα ονόματα στρατιωτικών, ανάμεσά τους έναν πρώην αρχηγό ΓΕΝ και έναν άλλον ΓΕΣ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκ των οποίων όμως ο ένας είναι εκλιπών. Το γεγονός αυτό όμως όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τις δικαστικές αρχές που ψάχνουν τις διαδρομές της μίζας.

Συγχρόνως ανέφερε ότι έδωσε χρήματα στο πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ Σκάρλα, προκειμένου να τα δώσει στον  τότε αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παύλο Νικολαΐδη, ο οποίος έχει ήδη κατονομαστεί από τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για τον κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, τον πλήρωσε 700.000 ευρώ για την προμήθεια των Μιράζ 2000-5.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις για την εμπλοκών των κκ. Γιάννου Παπαντωνίου και Μιχαήλ Τραυλού, ενώ απολογούμενος ο Π. Ευσταθίου ανέφερε ότι κατέθεσε ποσό για μίζα σε εταιρεία η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον θεωρούμενο άλλοτε «δεξί χέρι» του Α. Τσοχατζόπουλου και κρατούμενο πλέον Γιάννη Σμπώκο.

Ο Π. Ευσταθίου, ο οποίος εμφανιζόταν αποφασισμένος να μιλήσει και να δώσει νέα στοιχεία, ήδη έχει δώσει τη συγκατάθεσή του να ανοίξουν και να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του.

Ο 83χρονος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων Atlas Elektronik (και πρώην Rheinmetall) δωροδόκησε με 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα τον Α. Κάντα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κρατούμενου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και τα στοιχεία που βρέθηκαν στο γραφείο του Π. Ευσταθίου στο Κολωνάκι –κατά την έφοδο τον περασμένο Αύγουστο, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», από δύο γερμανούς εισαγγελείς και τους έλληνες συναδέλφους τους κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνη Ελευθεριάνο–, παραστατικά επιβεβαιώνουν την απολογία Κάντα για μίζες σε λογαριασμούς και μετρητά, οι οποίες διακινήθηκαν τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές εκείνης του 2000.

Οι προμήθειες αφορούσαν τα γερμανικά υποβρύχια κλάσης 214 και το αντιαεροπορικό σύστημα ASRAD. Ακόμη 1 εκατ. ευρώ είχε δώσει ο Π. Ευσταθίου στον –αξιωματικό τότε– Α. Κάντα και επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1989 για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M48.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Δημητρακόπουλο, ο 83χρονος επιχειρηματίας «θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές, να μιλήσει με λογαριασμούς και ονόματα, τα οποία έχουν εμπλακεί στη διακίνηση “μαύρου χρήματος”».

Είχε καταθέσει και στη Βρέμη

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Ευσταθίου ήδη έχει δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, αφού από τη δεκαετία του 1980 ήταν αντιπρόσωπος της Rheinmetall (πλέον Atlas) και είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια U214 με το σύστημα sonar στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Ήταν η αναβάθμιση των υποβρυχίων η οποία υπεγράφη το 2002 επί θητείας Ι. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Και ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Αβατάγγελος είχε αφήσει αιχμές στην απολογία του που αποκάλυψε «Το Βήμα» για χρηματισμό στην προμήθεια των sonar.

Αύριο, Παρασκευή, απολογείται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος είχε συλληφθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αναμένεται να προβεί σε αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλοι ανακριτές στην Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω του μεγέθους που έχει λάβει η υπόθεση των εξοπλιστικών.

Παπαδάκου Γιάννα

This entry was posted on Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2014 at 14:22 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply