Ο Economist καταγράφει τις βασικές τάσεις της νέας χρονιάς σε όλους τους τομείς. Ιδού εν συντομία, οι προβλέψεις του για τον κόσμο το 2014:

Αθλητισμός:

Θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τα οποία όμως θα λειτουργήσουν ως «βιτρίνα» σεΐχηδων και ολιγαρχών. Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι.

Φαγητό

Το μενού του μέλλοντος θα δώσει έμφαση στα πολύτιμα λαχανικά, ακόμη και στη γκουρμέ κουζίνα, προβλέπει ο διάσημος σεφ René Redzepi.

«Πόλεμος και ειρήνη»

Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να προσπαθεί να επικεντρώσει την εξωτερική του πολιτική στην Ασία, αλλά η Μέση Ανατολή αναπόφευκτα θα συνεχίσει να τον απασχολεί. Ο δρόμος για τη συμφωνία σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν θα είναι μακρύς και δύσκολος και η αινιγματική προσωπικότητα του Ρουχανί θα προβληματίσει τους δυτικούς ηγέτες.

Κοινωνικές αναταραχές

Από τα κινήματα ενάντια στη λιτότητα ως τις επαναστάσεις της μεσαίας τάξης, σε πλούσιες αλλά και φτωχές χώρες, οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξηθούν. Οι διαμαρτυρίες, είτε προέρχονται από την οικονομική πίεση (όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία), είτε είναι ενάντια σε καταπιεστικά καθεστώτα (όπως στη Μέση Ανατολή), είτε εκφράζουν τις προσδοκίες της νέας μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες αγορές (όπως στην Τουρκία και τη Βραζιλία) έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Τράπεζες

Μέχρι σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες θεωρούνταν οι «σωτήρες» των κρίσεων. Το 2014 τα πράγματα θα αλλάξουν. Στα περισσότερα μέρη, η ανάκαμψη θα ενισχυθεί. Οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, θα κάνουν λιγότερα προφανή μακροοικονομικά λάθη. Όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα δέχονται τις επικρίσεις. Μέχρι το τέλος του 2014 θα υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση για το αν οι τεχνοκράτες ξέρουν τι κάνουν, τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στο νέο τους ρόλο ως χρηματοοικονομικοί  επόπτες.

Ψυχαγωγία

Το Ίντερνετ αλλάζει τις συνήθειές μας όσον αφορά την τηλεόραση. Το 2014 το online video  θα γίνει μια πιο σημαντική πολιτιστική δύναμη, αλλάζοντας τις συνομιλίες, τις κοινότητες και ό,τι οι άνθρωποι παρακολουθούν. Διάφοροι παράγοντες θα επιταχύνουν την μεταφορά της τηλεόρασης στο διαδίκτυο. Οι ταχύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες και οι «έξυπνες» τηλεοράσεις με σύνδεση στο Ίντερνετ θα επικρατήσουν. Εταιρείες όπως η Sony και η Intel θα ξεκινήσουν νέες υπηρεσίες, παρέχοντας τηλεοπτικά προγράμματα μέσω του διαδικτύου.

Αφρική

Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο το 2014 θα είναι στην Αφρική και, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική.

Ευρώπη

Η Μέρκελ και πάλι στο επίκεντρο… Η αναζήτηση ενός σταθερού κέντρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής γερμανικής πολιτικής κουλτούρας, γράφει ο Economist. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών –και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία- ενδέχεται να αλλάξει το σκηνικό.

ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι ευελπιστούν ότι το 2014 η θητεία Ομπάμα θα λήξει. Τα χαμηλά ποσοστά, η αναιμική ανάπτυξη και η αποτυχία του Obamacare θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτη διαδοχή, πολύ πριν το 2017, λένε. Η εθνική ενότητα των ΗΠΑ θα δοκιμαστεί για μία ακόμη φορά.

Σκωτία

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους κατοίκους των νήσων Όρκνεϊ και Σέτλαντ, από όπου προέρχεται η μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου της Σκωτίας. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι εθνικιστές θα διεκδικήσουν περισσότερα.

Τεχνολογία

Η ελίτ της τεχνολογίας θα μπει στο στόχαστρο μαζί με την οικονομική και πολιτική ελίτ. Η «φούσκα» στην οποία ζουν όλοι αυτοί, όπως την χαρακτήρισε  ο Eric Schmidt της Google, θα εκραγεί, φανερώνοντας την ανισότητα και δημιουργώντας «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην πολιτική οικονομία του καπιταλισμού για τα επόμενα χρόνια».

Ινδία

Οι μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου, πιθανότατα τον Μάιο, αναμένονται επεισοδιακές. Υπολογίζεται ότι περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους 543 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Εθνικού Κονγκρέσου της Ινδίας θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στην εξουσία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αναμένεται ιδιαίτερο αμφίρροπο, δεδομένου ότι στο εκλογικό σώμα θα προστεθούν περίπου 120 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι.

economist

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.