Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει

Ποια ήταν τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα του 2013

Πλούσιο σε μεγάλες αθλητικές ειδήσεις αποδείχθηκε το 2013, καίτοι δεν προδιέθετε για κάτι τέτοιο στο ξεκίνημά του, αφού επρόκειτο για μια χρονιά χωρίς κάποια σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση και σε κάθε περίπτωση μια μετά–Ολυμπιακή χρονιά, όπου τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα σπανίζουν, πλην ίσως από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, που διεξήχθη στη Μόσχα τον Αύγουστο και την αντίστοιχη διοργάνωση του Υγρού Στίβου (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση) που φιλοξενήθηκε στη Βαρκελώνη.

Εντούτοις υπήρξαν τελικώς μεγάλα γεγονότα και ειδήσεις που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει.

Κατ΄ αρχήν η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε, έστω μέσω μπαράζ, να προκριθεί σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση, στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 της Βραζιλίας. Μια ελληνική ομάδα στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός, κατάφερε να κάνει το “back to back” και να κρατήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο, ένας νεαρός Έλληνας “από επιλογή” όπως δηλώνει, ο Γιάννης Αντετοκούμπο, γνωρίζει την αποθέωση στο ΝΒΑ και τέλος μια άλλη μεγάλη ομάδα, στο ποδόσφαιρο αυτή τη φορά – εν προκειμένω η ΑΕΚ – γνώρισε τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της.

Αναλυτικότερα:

14 Φεβρουαρίου 2013: Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο διασημότερος παρολυμπιονίκης αθλητής της σύγχρονης ιστορίας, ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, σκότωσε την σύντροφό του Ρίβα Στίνκαμπ στο σπίτι τους. Ο ίδιος αρνείται πως επρόκειτο για έγκλημα πάθους και ισχυρίστηκε πως εξέλαβε τη σύντροφό του για… διαρρήκτη. Προς το παρόν παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αλλά ουσιαστικά η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα.

14 Απριλίου 2013: Υποβιβασμός της ΑΕΚ. Ο τελευταίος αγώνας της ιστορικής ομάδας με τον Πανθρακικό διακόπτεται και η ΑΕΚ ουσιαστικά αποχαιρετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την Α’ Εθνική Κατηγορία. Με πρωτοβουλία των ιθυνόντων της ομάδας η ΑΕΚ δεν θα αγωνιστεί ούτε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία αλλά θα υποβιβαστεί στην Football League 2 για να λυθεί η εταιρική της σύσταση (ΠΑΕ) και να μηδενισθούν τα χρέη της. Τα ηνία της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης που στόχο βάζει την άμεση επιστροφή της στα «μεγάλα σαλόνια».

15 Απριλίου 2013: Τρομοκρατική επίθεση στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 24.000 άνθρωποι και στον τερματισμό σημειώθηκαν δύο εκρήξεις βομβών που προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα, δυστυχώς ακόμα και νεκρούς. Δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν ο 27χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδερφός του Τζοχάρ. Ο πρώτος σκοτώθηκε από αστυνομικούς, ο δεύτερος συνελήφθη.

13 Μαϊου 2013: Βασιλιάς στο θρόνο του ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 100-88 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που διεξήχθη στην «Ο2 Arena» του Λονδίνου και έγιναν μόλις η τρίτη στη σειρά ομάδα (οι άλλες είναι οι Μακάμπι Τελ Αβίβ και Γιουγκοπλάστικα), που έχει κάνει το «back to back», έχει πάρει δύο σερί τίτλους σε φάιναλ φορ.


19 Μαϊου 2013: Αποχώρηση Μπέκαμ. Στα 38 του χρόνια ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ίσως ο διασημότερος σύγχρονος Άγγλος ποδοσφαιριστής, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Στο τελευταίο του ματς αγωνίστηκε ως αρχηγός της τελευταίας του ομάδας, της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν και αποθεώθηκε από χιλιάδες οπαδούς που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς».



25 Μαΐου – Λονδίνο:
Ο τελικός του Τσαμπιονς Λιγκ γίνεται μεταξύ… Γερμανών. Η Μπάγερν Μονάχου αποδεικνύει πως ήταν μακράν η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης.


5 Ιουνίου 2013: Ο Έλληνας πρωταθλητής του κανόε καγιάκ Ανδρέας Κιλιγκαρίδης βρέθηκε λιπόθυμος στο δωμάτιό του, στο ξενοδοχείο Μπιντγκός στην Πολωνία, όπου βρισκόταν για τους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε με οξεία λευχαιμία. Στις 11 Ιουνίου οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Κιλιγκαρίδης ήταν κλινικά νεκρός. Παρέμεινε για 24 ώρες διασωληνωμένος και έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 12 Ιουνίου του 2013.


28 Ιουνίου 2013: Ο 19χρονος Γιάννης Αντετοκούμπο, πρώην καλαθοσφαιριστής της ομάδας του Φιλαθλητικού, επιλέγεται στη 15η θέση του ΝΒΑ Draft από την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Γιάννης, γεννημένος στην Ελλάδα απο Νιγηριανούς γονείς, θα λάμβανε την ελληνική υπηκοότητα. Έκτοτε μαγεύει το ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό του αμερικανικού, επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, έχοντας ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο “The Greek Freak”…


22 Σεπτεμβρίου 2013: Ευρωμπάσκετ 2013 τελικός με τη Γαλλία να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία των «τρικολόρ» και τον κατέκτησε επικρατώντας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με 80-66.


19 Νοεμβρίου 2013: Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με τη Ρουμανία στο δεύτερο αγώνα των μπαράζ και σε συνδυασμό με τη νίκη 3-1 στο στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης” προκρίνεται στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2014 της Βραζιλίας.


5 Δεκεμβρίου 2013: Ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάζεται σε φυλάκιση 4,5 ετών και σε χρηματική ποινή 35.000 ευρώ για το περιβόητο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλους παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Παναγιώτης Γκρουμούτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.