Δυστυχώς δεν πάνε καλά τα πράγματα…

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος του ΣουμάχερΗ τελευταία αξονική τομογραφία μετά την εγχείρηση έδειξε “διάχυτες αιμορραγικές βλάβες” και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου. Ο ακριβής αγγλικός όρος όπως χρησιμοποιήθηκε από τον θεράποντα νευροχειρουργό Στέφαν Σαμπάρντες είναι: “diffuse hemorrhagic lesions“. O γιατρός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο χώρο του νοσοκομείου και στην οποία παρευρίσκονταν οι Μαρκ Σεπς  (αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου), ο καθηγητής Ζαν Πάεν, αναισθησιολόγος και ο νευροχειρουργός Στέφαν Σαμπάρντες τα όσα ειπώθηκαν ήταν εξόχως ανησυχητικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς : «…ο Σουμάχερ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μάχεται για τη ζωή του. Βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Θα εξετάζουμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Αν δεν φορούσε το κράνος, δεν θα είχε επιβιώσει. Χρειάστηκε να τον χειρουργήσουμε άμεσα για να μειώσουμε την πίεση στο κεφάλι του από την εσωτερική αιμορραγία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.
Όταν ήρθε εδώ, έκανε κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις αλλά δεν είχε επαφή με όσα συνέβαιναν γύρω του. Είχε πολύ μεγάλο τραύμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Θέλουμε περισσότερο χρόνο, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, για να βελτιωθεί η κατάσταση του. Προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε σε σταθερή θερμοκρασία. Βρίσκεται σε καταστολή. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενοι την οικογένειά του».

Στο πλευρό του Γερμανού βρίσκεται σύσσωμη η οικογένειά του αλλά και πλήθος φίλων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Τοντ πρόεδρος της FIA σήμερα, αλλά και ο Ρος Μπρον μαζί του ο Σουμάχερ πήρε όλα τα πρωταθλήματα της καριέρας του.

Δίπλα στο 45χρονο Γερμανό βρίσκεται και ο Γκέραντ Σάιλαντ, κορυφαίος νευροχειρουργός, φίλος του Σουμάχερ που συμπλήρωσε: «Ανησυχώ όπως όλοι. Οι γιατροί δεν σας λένε περισσότερα γιατί δεν μπορούν να πουν περισσότερα αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας στο BBC, για περιπτώσεις σαν του Σουμάχερ ο ειδικός χειρουργός Τόνι Μπέλι, σημείωσε: ” Πρόκειται για εγκεφαλικό οίδημα που αιμορραγεί. Το μυαλό είναι πολύ εύθραυστο και χρειάζεται πολύ προσοχή ειδικά όταν είναι πρησμένο, πολλές φορές μπορεί να γίνει επιπλέον ζημιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Από όσο ξέρω είναι σε κρίσιμη κατάσταση και καταστολή αυτή τη στιγμή. Αναπνέει με υποβοήθηση και η κατάστασή του παρακολουθείται από μηχανήματα αφού βρίσκεται σε κώμα. Αμέσως μετά τον τραυματισμό ήταν σε θέση να καθησυχάσει τους γύρω του αλλά μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Αυτό δείχνει ότι έχει οίδημα στο μυαλό όταν άρχισε να πρήζεται ο εγκέφαλός τους τα πράγματα χειροτέρεψαν ραγδαία. Η αιμορραγία από μόνη της είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί ο εγκέφαλος δε σταματά εύκολα να αιμορραγεί το πιο πιθανό ήταν να συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης”.

Ο ιατρός της F1 και νευροχειρουργός, Γκάρι Χάρστεϊν, εξήγησε: “Αυτή τη στιγμή λαμβάνει ισχυρές δόσεις φαρμάκων ώστε να παραμείνει σε καταστολή ο εγκέφαλός του. Το πιο πιθανό είναι να τον κρατήσουν για μέρες σε τεχνητό κώμα ώστε να σταθεροποιηθεί η πίεση στον εγκέφαλο “.

Μιλώντας με ειδικευμένο κορυφαίο Έλληνο νευροχειρουργό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μάθαμε για ανάλογες περιπτώσεις:
” Αυτή τη στιγμή η καταστολή χρησιμοποιείται για να δοθεί χρόνος στον εγκέφαλό του να συνέλθει. Πιθανόν θα κρατηθεί κάποιες μέρες σ’ αυτή την κατάσταση. Οι γιατροί θα κάνουν συνεχώς αξονικές για να βλέπουν την κατάσταση του εγκεφάλου του. Το κρίσιμο είναι όταν θα αποφασίσουν να επιτρέψουν στον ασθενή να επανέλθει. Ακόμη και ο γιατρός που έκανε την επέμβαση έχει μια εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς αλλά δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Θα το μάθει και μαζί του όλοι εμείς όταν ξυπνήσει ο Σουμάχερ και του κάνει νευρολογική εξέταση. Προσωπικά δε θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο, έχω δει πολύ άσχημα αιματώματα να μην αφήνουν μόνιμα προβλήματα και τους ανθρώπους να περπατούν ξανά. Κρίσιμο στοιχείο είναι πόση ώρα έμεινε υπό ελλιπή οξυγόνωση ο εγκέφαλός του πριν φτάσει στονοσοκομείο”.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος

Φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν το σημείο, όπου συνέβη το σοβαρό ατύχημα. Όλα είναι καλυμμένα από χιόνι, όμως, σχεδόν όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει απότομους βράχους. Σε έναν από αυτούς ο Μίκαελ Σουμάχερ το πρωί της Κυριακής έπεσε με δύναμη, χτυπώντας το κεφάλι του, αφού από την πρόσκρουση -σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες- είχε σπάσει και το προστατευτικό κράνος που φορούσε.

Σε μία από τις φωτογραφίες, ακόμη, βλέπουμε έναν χάρτη που αποτυπώνει την ακριβή διαδρομή του διάσημου Γερμανού, ο οποίος ξεκίνησε από το υψόμετρο των 2.783 μέτρων, για να χάσει την ισορροπία του λίγο αργότερα και στη συνέχεια να καταλήξει επάνω σε έναν βράχο. Από εκεί οι ώρες αγωνίας για τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 δεν έχουν τέλος…

Τάκης Πουρναράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.