Νέα επίθεση σε τρόλεϊ

Φονική έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, στα νότια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 50 είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα εννιάχρονο παιδί.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρονται στη Μόσχα προκειμένου να νοσηλευτούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής της Ρωσίας, πίσω από την αιματηρή επίθεση βρίσκεται μία γυναίκα καμικάζι, ενώ οι υποψίες στρέφονται σε Τσετσένους αντάρτες.

Η καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά μπροστά από έναν ανιχνευτή μετάλλων στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Βίντεο κατέγραψε μία μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα.

«Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια. Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας θα ληφθούν περισσότερα μέτρα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φονική επίθεση στην πόλη Βόλγκογκραντ μέσα σε δύο μήνες.

Ο Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στα υπουργεία Εκτάκτων Καταστάσεων και Υγείας, καθώς και στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους τραυματίες.

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγκογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. H επίθεση σημειώθηκε περίπου 30 λεπτά πριν την άφιξη συρμού από τη Μόσχα.

Η γυναίκα καμικάζι προκάλεσε τις υποψίες των αστυνομικών αμέσως μετά την είσοδό της στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και φέρεται ότι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός από τη φρουρά που πραγματοποιούσε τον έλεγχο στους ανιχνευτές μετάλλων της κεντρικής εισόδου.

Ωστόσο η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο μήνες αφότου μια γυναίκα καμικάζι είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που το Κρεμλίνο διατάσσει πάντα να αυξηθούν έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις.

Η επίθεση της Κυριακής είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι. Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως «μαύρες χήρες» επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί, έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.


Νέα επίθεση σε τρόλεϊ

nees ekrikseis-640Μία ακόμη έκρηξη συγκλονίζει το Βόλγκογκραντ μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης που κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Αυτή τη φορά, στόχος της επίθεσης ήταν ένα τρόλεϊ, και ο πρώτος απολογισμός που μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ κάνει λόγο για 15 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 1 έτους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε και πάλι επίθεση από καμικάζι.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε έσπασαν τζάμια σε σπίτια της περιοχής.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.