Το 2013 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι ομογενείς κινητοποιούνται προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και από τις καλύτερα οργανωμένες, με αρκετές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που κάνουν, η κάθε μια την δική της, προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το 2013, η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση των ΗΠΑ, η ΑΧΕΠΑ, κατάφερε να διασφαλίσει, με δικά της έξοδα, την μεταφορά πέντε κοντέινερ με φάρμακα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τα φάρμακα, συγκέντρωσε η οργάνωση International Orthodox Christian Charities (IOCC) και η ΑΧΕΠΑ ανέλαβε την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Κάθε κοντέινερ περιείχε ιατρικό υλικό αξίας, 650 χιλιάδων δολαρίων, και η μεταφορά του στοίχισε 15 χιλιάδες δολάρια (5 Χ 15.000 = $75.000).

Το ιατρικό υλικό παραδόθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», του οποίου μάλιστα μια πτέρυγα ονομάστηκε ΑΧΕΠΑ, εξαιτίας της βοήθειας που προσέφερε η ελληνοαμερικανική οργάνωση. Παράλληλα, η οργάνωση των γυναικών της ΑΧΕΠΑ «Οι Κόρες της Πηνελόπης» προσέφερε 275 χιλιάδες δολάρια στην φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή». Με κάθε 10 χιλιάδες δολάρια τα μέλη της «Αποστολής» ετοιμάζουν 500 πακέτα τροφίμων και το κάθε πακέτο περιέχει φαγητό για 20 ημέρες για μια τετραμελή οικογένεια. Το 2013, το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ στον Καναδά, προσέφερε επίσης στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ένα ηλεκτρονικό βρογχοσκόπιο αξίας 12 χιλιάδων δολαρίων. Τέλος, η ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε πριν από δύο μήνες μια εκστρατεία για την συγκέντρωση 200 χιλιάδων δολαρίων τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για την προσφορά φαγητού σε νεαρούς μαθητές. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 20 χιλιάδες δολάρια και η προσπάθεια συνεχίζεται.

νοτης2Η οργάνωση «Hellenic Initiative», που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα και απαρτίζεται κυρίως από ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, μέσα στο 2013 διέθεσε συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μεταξύ των οργανώσεων αυτών είναι το «Μαζί για τα παιδιά», τα «Χωριά SOS», η οργάνωση «Πράξης», η «Αποστολή» και ο Διεθνής Οργανισμός Χριστιανικών Φιλανθρωπιών (IOCC).

Το «Hellenic Initiative», με την υποστήριξη που προσφέρει το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο που έχει δημιουργήσει άλλη μια από τις σημαντικότερες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, το «Hellenic American Leadership Council (HALC)», ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα προσπάθεια για την αποστολή χρηματικής βοήθειας σε δοκιμαζόμενες ελληνικές οικογένειες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η οργάνωση ζητά από ομογενείς, αλλά και οποιονδήποτε άλλο θέλει να βοηθήσει, να καταβάλει μια χρηματική δωρεά στο ταμείο της οργάνωσης. Για κάθε δολάριο που καταθέτουν οι πολίτες, η οργάνωση θα βάζει άλλο ένα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό στο τέλος να διπλασιαστεί. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Το American Hellenic Council, ομογενειακή οργάνωση που δραστηριοποιείται στην δυτική ακτή των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την συγκέντρωση 50 χιλιάδων δολαρίων που θα σταλούν σε άτομα που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

 

parousiazw

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.