Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Δήμος Γρεβενών αναβιώνει το έθιμο της «Γουρνοχαράς»

29 Δεκεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο Δήμος Γρεβενών, με σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου μας, αναβιώνει το έθιμο της «Γουρνοχαράς», σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:00 το μεσημέρι στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, κάτω από το Ρολόι.

Το έθιμο της «Γουρνοχαράς» είναι ένα από τα σημαντικά έθιμα του Δήμου μας για τις εορτές των Χριστουγέννων, το οποίο με μεράκι και αγάπη κρατούν ζωντανό οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Το έθιμο το οποίο χάνεται στο βάθος του χρόνου, έχει να κάνει με την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος κατά τη διάρκεια της οποίας στηνόταν γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, κουλούρες, τσίπουρο, άφθονο κρασί και τσιγαρίδες, μια ξεχωριστή χοιρινή λιχουδιά, αποτέλεσμα του λιωσίματος του λίπους (παστού).

Ο Δήμαρχος Γρεβενών  Δημοσθένης Κουπτσίδης καλεί όλο τον κόσμο στην εκδήλωση της Γρεβενιώτικης Γουρνοχαράς.

This entry was posted on Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2013 at 20:34 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply