Καταστράφηκε η μονάδα γιαουρτιού – Οι πρώτες κινήσεις της διοίκησης για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς

Σοκ στη σερραϊκή κοινωνία από την πυρκαγιά στην Κρι ΚριΒαρύ πλήγμα στην τοπική κοινωνία των Σερρών αλλά και στη βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος αποτέλεσε η πυρκαγιά που κατέστρεψε την παραμονή των Χριστουγέννων τη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού, καθώς και τις αποθήκες προϊόντων και πρώτων υλών της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες  της περιοχής με 300 άτομα προσωπικό και κυρίως για μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία που μέσα στην κρίση κατάφερνε να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων και κερδών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας:

«Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 16.30 ξέσπασε πυρκαγιά στη γραμμή παραγωγής γιαουρτιού και γάλακτος της Κρι Κρι στις Σέρρες (3ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Σερρών – Δράμας). Κύρια μέριμνα ήταν η άμεση εκκένωση των εγκαταστάσεων από το ανθρώπινο δυναμικό. Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, όλο το προσωπικό μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δυστυχώς δεν απεφεύχθησαν σημαντικότατες ζημιές στη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού και γάλακτος, καθώς και στις αποθήκες ετοίμων γαλακτοκομικών προϊόντων και πρώτων υλών.

Η μονάδα παγωτού έμεινε ανέπαφη, χωρίς να επηρεάζεται επ’ ουδενί η παραγωγική της δραστηριότητα.

Το ύψος της ζημιάς δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη. Οι εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της εταιρείας είναι πλήρως ασφαλισμένα.

Η διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς.
Αμέσως μόλις καταστεί εφικτό, η διοίκηση της εταιρείας θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τον τελικό απολογισμό των ζημιών, την εκτιμώμενη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας γαλακτοκομικών».

Η διοίκηση της εταιρείας με αίτημά της – το οποίο έγινε δεκτό – ζήτησε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της, από σήμερα 27 Δεκεμβρίου 2013 και μέχρις ότου υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις επιπτώσεις στη λειτουργία και τα οικονομικά της αποτελέσματα από την πυρκαγιά.

Διαθέτει στοκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διαθέτει στοκ γιαουρτιού για έναν μήνα και ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με μονάδα με την οποία θα συνεργαστεί για την παραγωγή γιαουρτιού έως ότου τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η δική της γραμμή παραγωγής.

Αν και γνωστή για τα παγωτά της η Κρι Κρι, τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει πολλά στο γιαούρτι το οποίο αποτελεί τη νέα διατροφική συνήθεια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της «στροφής» αυτής ήταν εντυπωσιακά αφού οι πωλήσεις γιαουρτιού αντιπροσώπευαν το 2012 το 60% των πωλήσεων της Κρι Κρι (35,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 59,3 εκατ. ευρώ), για αυτό και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη επαναλειτουργία της μονάδας δεν θα είναι απλή υπόθεση για την εταιρεία. Η διοίκηση μάλιστα «έτρεχε» από το καλοκαίρι του 2013 επενδυτικό πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τον τομέα παραγωγής γιαουρτιού. Η Κρι Κρι θα χρειαστεί τη βοήθεια των τραπεζών για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και θα έχει ως σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή την πολύ καλή χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Εργοδότης και καταναλωτής
Σημειώνεται πως η εταιρεία εκτός από σημαντικός εργοδότης της περιοχής είναι και μεγάλος καταναλωτής γάλακτος και συντηρεί πολλές οικογένειες κτηνοτρόφων. Προς τα παρόν πάντως η διοίκηση δεν κάνει λόγω για απολύσεις προσωπικού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Παναγιώτη Τσινάβου:

«Στην οικογένεια της Κρι Κρι είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας».

Με όχημα τις πωλήσεις γιαουρτιού η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού.

Το σύνολο των εξαγωγών της υπερβαίνει το 16% των πωλήσεών της.

Το μερίδιο αγοράς της Κρι Κρι πριν από την καταστροφική πυρκαγιά ανήρχετο στο 13,4% στο γιαούρτι και στο 11,5% στο παγωτό.

Στη διάρκεια του 2012 οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 59,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 23,8% έναντι του 2011. Οι πωλήσεις παγωτού του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και διαμορφώθηκαν σε 23,4 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις γιαουρτιού αυξήθηκαν πέρυσι κατά 38,2% έναντι του 2011 και διαμορφώθηκαν σε 35,8 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή ήταν όμως και η κερδοφορία της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 5,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 εκατ. ευρώ του 2011.

Τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης διατηρήθηκαν και στο πρώτο 9μηνο του 2013, στη διάρκεια του οποίου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 57,4 εκατ. ευρώ έναντι 49,9 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 15%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ οι πωλήσεις του γιαουρτιού αναπτύσσονται με 30%, διατηρούνται στάσιμες οι πωλήσεις του παγωτού. Τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ, ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ.

Κώτσης Βασίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.