Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποια ονόματα επιχειρηματιών έδωσε ο Κάντας

Δεκέμβριος 28th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σάλος από την απολογία Κάντα: “Ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε υπέρ των F16…”!!!
Πολιτικό σάλο προκαλούν τα στοιχεία από την απολογία του πρώην διευθυντή εξοπλισμών επί ΠΑΣΟΚ Αντώνη Κάντα για τον τρόπο που γίνονταν επί δεκαετίες οι προμήθειες οπλικών συστημάτων και έπεφταν οι μίζες σε πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά τα έπαιρναν παντού, στα γραφεία τους, σε περιβόλους εκκλησίας …. στην Αγία Σκέπη Παπάγου αλλά και σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Το πιο συνταρακτικό στοιχείο κατά την γνώμη μου είναι το σημείο της απολογίας του, όπου ο Καντάς εμφανίζει έναν πρώην πρωθυπουργό, υπουργούς και έναν αρχηγό κόμματος να εμφανίζονται στην Βουλή περίπου σαν πλασιέ να υποστηρίζουν στη Βουλή συγκεκριμένα οπλικά συστήματα!!! Λέει συγκεκριμένα στο τέλος της κατάθεσής του:

«Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι κατά την προμήθεια αεροπλάνων στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής που ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Έβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε διότι ήταν στο ίδιο κόμμα. Μαζί με τον Έβερτ ήταν και ο Τσοχατζόπουλος. Όταν επελέγησαν τα F-16 στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με μια δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό.Αυτό αναφέρεται για να καταδειχτεί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφού ηγετικά στελέχη του ιδίου κόμματος πρότειναν διαφορετικά προϊόντα και αντιδικούσαν μεταξύ τους συμμαχώντας με στελέχη από άλλα κόμματα..

 

Στην κατάθεση του Κάντα περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων στην Ελλάδα από το 1978 μέχρι σήμερα, ο Θωμάς Λιακουνάκος της ΑΧΧΟΝ με πολύ καλές σχέσεις και  με το ΠΑΣΟΚ, αλλά κει με τηΝΔ αφού για να καταλάβετε  ο πολύ καλός του φίλος Μ. Έβερτ τον είχε βάλει, μαζί με τον Ι. Βαρβιτσιώτη και τον Γ. Κύρτσο στο ΔΣ του “Ελεύθερου Τύπου” !!!. Αλλά θα τα πούμε αυτά άλλη φορά.

Ο Κάντας υποστηρίζει ότι κ. Λιακουνάκος,  του  έδωσε ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ για να μην δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των γερμανικών αρμάτων Leopard από την εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann που εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος. Διηγείται μάλιστα το εξής τραγελαφικό περτιστατικό: «…μαζί του κρατούσε και ένα σακ – βουαγιάζ το οποίο φεύγοντας άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα έξω από την πόρτα και του είπα» ξέχασες την τσάντα». Εκείνος γύρισε και μου είπε: “είναι για σένα, δεν την ξέχασα”. Την άνοιξα και μέσα ήταν 600.000 ευρώ”.

Στην απολογία του ο Κάντας αναφέρεται και στα εξής πρόσωπα ή εταιρείες:

Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο.

Φάνης Λυγινός, Ελβετός τραπεζίτης, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.

Σπύρος Μεταξάς, ο δικηγόρος που του συνέστησε τις offshore.

Kωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας των kornet εταιρείας KBP.

Παύλος Νικολαίδης, «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

Λάμπρος Μπαρτζώκας, υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK .

Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN,απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

Χρήστος Τούμπας, απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε “δωράκι”.

Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR.

Ο Κομνόπουλος (της ΚΕΣΤΡΕΛ;) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού.

Οι μίζες που εισέπραξε:

1. Υποβρύχια – Συνολικά  500-600.000 ευρώ.

2. Σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου  του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger  Asrad: Περίπου 1.500.000 ευρώ.

3. Αντιαρματικοί πύραυλοι ΚΟRNET: Περίπου 3 .000.000 δολάρια , εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ σε μετρητά.

4. Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK: 1.700.000 δολάρια.

5. Αυτοκινούμενα πυροβόλα  της γερμανικής εταιρείας WEGMANN: Συνολικά  750.000 ευρώ εκ των οποίων  100.000 ευρώ σε μετρητά.

6. Αερομεταφερόμενο σύστημα  επιτήρησης  ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) : Συνολικά 250.000 ευρώ.

7. Ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR : 240.000 ευρώ.

8. ΜΙRAGE 200-5: 800.000 ευρώ.

9. Πύραυλοι επιφάνειας – επιφανείας σε πυραυλακάτους  πολεμικού ναυτικού -EXOCET: Περίπου 400.000 ευρώ.

10. LEOPARD 2 : 600.000 σε ένα σακ βουαγιάζ μέσα στο γραφείο του.

11. Επί κυβερνήσεως Ζολώτα  το 1989 -αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία: 1.000.000 ευρώ.

12. Από διάφορα προγράμματα που δεν θυμάται -όπως δήλωσε-, “είτε του Θωμά Λιακουνάκου, είτε  άλλων εκπροσώπων: 1.000.000 ευρώ”.

antinews

Διαβάστε όλη την απολογία του Α. Κάντα εδώ

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 28th, 2013 at 07:16 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply