ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 400.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Η Εφορία  μπλοκάρει  τα κρυφά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις

“Μπλόκο” σε κρυφά εισοδήματα από δεύτερη δουλειά ή σύνταξη στήνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων του 2014.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βάζει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet “προκάτ” δηλώσεις σε όλους του συνταξιούχους και τους μισθωτούς τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στους “μισθωτούς” οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια

Σε αυτές θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματα , τους παρακρατηθέντες και τους αναλογούντες φόρους και τα τεκμήρια διαβίωσης ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο μπαίνουν “κρυφοί” μισθοί και συντάξεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε 400.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δηλώνουν στο σύνολο τους τις πραγματικές τους αποδοχές.

Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ένα ποσοστό συνταξιούχων που κυμαίνεται από 5% μέχρι 12%, ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης, είτε δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξη τους είτε δηλώνουν μικρότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν πως τα αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις φθάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων τέθηκε εφέτος πιλοτικά σε λειτουργία για μερίδα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μόνο του Δημοσίου, ενώ του χρόνου θα πάρει καθολική μορφή.

Για τον σκοπό αυτό έχει περάσει διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν μισθούς συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος και τα ενοίκια που εισπράττει, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν και τα στοιχεία των δαπανών που μειώνουν το φόρο.

Εκ των προτέρων θα συμπληρώνονται και τα τεκμήρια. Έτσι για τα αυτοκίνητα , τα σπίτια κλπ θα εμφανίζεται και το συγκεκριμένο ποσό που αναλογεί στο τεκμήριο. Εφόσον δε ο φορολογούμενος έχει αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και συμπληρώσει στον σχετικό κωδικό, αυτόματα θα εμφανίζεται και το ποσό του τεκμηρίου

Με αυτόν τον τρόπο στην ειδική σελίδα του Taxisnet ο φορολογούμενος θα βλέπει το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλά θα επικυρώνει τα στοιχεία

Σε περίπτωση που διαπιστώνει λάθη ή υπάρχουν μεταβολές θα μπορεί να διορθώνει τα στοιχεία. Δηλαδή αν αμφισβητεί για παράδειγμα το αναγραφόμενο ποσό της σύνταξης ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του προσκομίζοντας τα αναγκαία παραστατικά.

Όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια να απλοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από την άλλη περιοριστεί η φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης μισθών ή συντάξεων .

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.