Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Συνταγή: Μελομακάρονα

Δεκέμβριος 23rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Φτιάξτε τα δικά σας, γευστικά, παραδοσιακά γλυκά
Μελομακάρονα

Υλικά συνταγής
– 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μίξερ ή στο γουδί)
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
– 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
– 2 κουταλάκια του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
– 1 ποτήρι μπύρας
– 2 ποτήρια ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
– 1 κιλό αλεύρι απλό

Για την επικάλυψη
– 1/2 κιλό καρύδια τριμμένα αναμειγμένα με ζάχαρη και κανέλα

Για το σιρόπι:
– 2 φλιτζάνια ζάχαρη
– 2 φλιτζάνια μέλι
– 2 φλιτζάνια νερό

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
1. Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθεί καλά.

2. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη ζύμη για το ψήσιμο.

3. Καλούπι, το κλασικό καλούπι στα μελομακάρονα είναι οβάλ, περίπου 6×3 εκατοστά, για διακόσμηση εάν έχουμε ένα κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού με σχέδια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σφραγίδα πιέζοντας τη βάση του απαλά πάνω στο μελομακάρονο.

4. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο πάνω σε λαμαρίνες επικαλυμμένες με λίγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλό χρυσό καφετί χρώμα.

5. Ενώ τα μελομακάρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με σιγανό βρασμό.

6. Όταν το σιρόπι γίνει παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπάλισμα.

7. Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, βουτήξτε τα ένα-ένα στο σιρόπι και απλώστε τα σε μια πιατέλα (στρώμα, στρώμα με μια γενναιόδωρη χούφτα καρύδια τριμμένα και αναμειγμένα με κανέλα και ζάχαρη σε κάθε επίπεδο έως ότου σχηματιστεί μια πυραμίδα) αφήστε τα να κρυώσουν και να πιουν το σιρόπι.

από τον Chef

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΖΑΚΗ

Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας

 

newsbeast

This entry was posted on Δευτέρα, Δεκέμβριος 23rd, 2013 at 19:15 and is filed under ΣΥΝΤΑΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!