Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία πνευμονικού ιστού οι επιστήμονες
Πνεύμονες από βλαστοκύτταραΕρευνητές του τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης , ισχυρίζονται ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία πνευμονικού ιστού, κατάλληλου προς μεταμόσχευση , χρησιμοποιώντας κύτταρα του ασθενούς.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Biotechnology» , αναφέρει ότι οι επιστήμονες έχουν μετατρέψει με επιτυχία ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε λειτουργικά κύτταρα των πνευμόνων και των αεραγωγών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Hans Willem Snoeck εξηγεί τη σημασία αυτού του επιτεύγματος αναφέροντας τα εξής:

«Οι ερευνητές έχουν ήδη καταφέρει στο παρελθόν τη μετατροπή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων σε καρδιακά, παγκρεατικά, εντερικά, ηπατικά και νευρικά κύτταρα, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες της αναγεννητικής ιατρικής. Τώρα, είμαστε επιτέλους σε θέση να μετατρέψουμε βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα των πνευμόνων και των αεραγωγών. Αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της κλινικής εφαρμογής, για το οποίο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη, ωστόσο μπορούμε να σκεφτόμαστε τη μελλοντική πραγματοποίηση αυτόλογων μεταμοσχεύσεων πνευμόνων, με τη χρήση δηλαδή δερματικών κυττάρων του ίδιου του ασθενή για τη δημιουργία λειτουργικού πνευμονικού ιστού».

Τόσο ο Δρ. Snoeck όσο και η ερευνητική του ομάδα είναι αισιόδοξοι ότι στο απώτερο μέλλον, οι γιατροί θα είναι σε θέση να λαμβάνουν τον πνεύμονα από ένα δότη, να αφαιρούν όλα τα πνευμονικά κύτταρα, διατηρώντας μόνο το ικρίωμα του οργάνου. Στη συνέχεια θα το τροφοδοτούν με νέα πνευμονικά κύτταρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον ασθενή με την παραπάνω μέθοδο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του δέκτη, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά σε αρκετούς ασθενείς.

 healthpress

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.