Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον 15χρονο που κάηκε για να σώσει τα αδέλφια του

Δεκέμβριος 21st, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΙΜΙΡΙΚΑΣ

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον 15χρονο που κάηκε για να σώσει τα αδέλφια τουH Ακαδημία Αθηνών, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στη λαμπρή αίθουσα τελετών του μεγάρου Χάνσεν, απένειμε απόψε τα βραβεία και τους επαίνους του Ιδρύματος για το 2013.

Μεταξύ των βραβείων που ξεχώρισαν ήταν εκείνο που απονεμήθηκε στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμιρίκα, ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του, πέρσι τον Δεκέμβριο, στο σπίτι των παππούδων τους, στη Μεσορόπη Καβάλας.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: “Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια”. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία.

Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου τους οι ποιητές, Μάνος Ελευθερίου και Θανάσης Χατζόπουλος, ο δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς, οι πεζογράφοι Σωτήρης Δημητρίου και Αμάντα Μιχαλοπούλου για συλλογές διηγημάτων τους και η δοκιμιογράφος Μαρία Δεληβοριά για τη μελέτη της για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον 15χρονο που κάηκε για να σώσει τα αδέλφια του

Επίσης βραβεύτηκαν ο ιστορικός Γεώργιος Τόλιας, ο φιλόλογος Κυριάκος Τσαντσάνογλου, ο αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad, για τις υπηρεσίες του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, η Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για τη μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας για τη μακρόχρονη, πολυδιάστατη και πολύτιμη προσφορά της ως εστία πολιτισμού που προάγει την επιστημονική έρευνα και την πνευματική δημιουργία στα Επτάνησα και την Ελλάδα, το Σωματείο “Σύλλογος οι φίλοι της Μουσικής”, για την πολυετή και εξέχουσα προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας και ιδίως της μουσικής και το Βιβλιολογικό Εργαστήρι “Φίλιππος Ηλιού” για το εθνικής σημασίας έργο της σύνταξης της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα (46.500 εγγραφές) που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας το 2013, το προγραμματισμό για το επόμενο έτος και αναφερόμενος στη Ελλάδα του σήμερα μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ζούμε τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης παρακμής και κοινωνικής φθοράς. Οι νέοι μας επιστήμονες, οι άνθρωποι της τέχνης, εκείνοι που αποτελούν πνευματικό και δημιουργικό αίμα του λαού φεύγουν για πάντα, μας εγκαταλείπουν και προσφέρουν το ταλέντο τους σε ξένους, ακόμη και εχθρούς μας, γιατί εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα εξαιτίας μιας αποτυχημένης και ετεροβαρούς οικονομικής ένωσης, να εργαστούν και να δημιουργήσουν.

» Και όσοι από τους νέους μένουν υφίστανται τις συνέπειες των ενεργειών αστόχαστων ανθρώπων που δεν έμαθαν ποτέ ότι το 1821, το 1912-13, το 1940, το 1944, έγιναν από Έλληνες που αψήφησαν τον εχθρό και τον νίκησαν. Δεν έζησαν σαν υπηρέτες πλουσίων, αλλά πολέμησαν και ένοιωθαν νικητές και στην κατοχή.

» Τέσσερα χρόνια ήττας και ταπείνωσης που ζούμε έπρεπε να είναι τέσσερα χρόνια πολέμου δικού μας. Θα ήμασταν πληγωμένοι αλλά ελεύθεροι να προχωρήσουμε προς την αναδημιουργία που ήδη μας έχει εγκαταλείψει μαζί με τα παιδιά μας».

έθνος

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 21st, 2013 at 09:32 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply