Στους πολίτες το κόστος επανασύνδεσης των μη ηλεκτροδοτούμενων νοικοκυριών

Μανιάτης: Συν 0,5 ευρώ σε όλους για να δοθεί ρεύμα στους αδύναμους

Απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης, λέγοντας πως θα υπάρξει 50 λεπτά επιβάρυνση το χρόνο σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπέρ των αδύναμων.

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 ο Γ.Μανιάτης: «Δεν θα μείνει καμία οικογένεια από τις μερικές χιλιάδες οικογένειες που είναι στα κοινωνικά συσσίτια των δήμων και εκκλησίας χωρίς ρεύμα».

Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά συσσίτια έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι οικογένειες αυτές «θα αποτελέσουν ειδική κατηγορία του κοινωνικού τιμολογίου [της ΔΕΗ] και για την αποπληρωμή της δαπάνης που τους αφορά, θα επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι με 0,50 ευρώ το χρόνο».

Ερωτηθείς για εκείνους που έχουν διακοπή ρεύματος αλλά δεν είναι ενταγμένοι στα κοινωνικά συσσίτια, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι για την κατηγορία αυτή ισχύει η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προβλέπει ρύθμιση των οφειλών.

Ο Γ.Μανιάτης τόνισε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι η πιο ρεαλιστική και με το μικρότερο κοινωνικό κόστος για τους υπόλοιπους πολίτες».

Σχετικά, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχών και το κόστος να το πληρώσουμε οι υπόλοιποι. Τζάμπα δεν υπάρχει».

Όπως προκύπτει, το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα δεν θα καλύψει το κράτος ή οι Δήμοι ή πολύ περισσότερο η Επιχείρηση, αλλά οι υπόλοιποι πολίτες που είναι σε θέση να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Πριν αποφασιστεί η επιβάρυνση των πολιτών, είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ δημάρχων για το κόστος παροχής ρεύματος σε εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία. Μερίδα δημάρχων είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος, ενώ άλλοι δήμαρχοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση ή ότι πρόκειται για λαϊκισμό.

Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης είχε τονίσει ότι πρόκειται για το «αίσχιστο είδος φιλανθρωπίας» και είχε υποστηρίξει ότι «αντί για ελεημοσύνη πρέπει να βοηθήσουμε ώστε οι άνθρωποι να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης τόνισε ότι όταν μία οικογένεια είναι άπορη δεν πρέπει να τίθεται ζήτημα διακοπής της παροχής ρεύματος. Έκανε, δε, λόγο για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ.Μανιάτης είχε κάνει λόγο για επιχείρηση επανασύνδεσης του ρεύματος σε 10.000 – 15.000 πολίτες έως τα Χριστούγεννα.

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η σύσταση επιτροπών στους δήμους, που θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα, ώστε να καταγράψουν τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, να κάνουν διασταυρώσεις και να δώσουν παραγγελία για την επανασύνδεση του ρεύματος.

Χθες, Τρίτη, η ΔΕΗ απέστειλε επιστολή προς τους Περιφερειάρχες και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την οποία ζητά τη σύσταση των επιτροπών και δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη λειτουργία τους.

Η επαναφορά της ηλεκτροδότησης δεν θα επιβαρυνθεί με τέλος επανασύνδεσης εκ μέρους της ΔΕΗ έχει διευκρινίσει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.