Χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή πολυτέλεια περιλαμβάνει το πλάνο αξιοποίησης

Κροίσοι της Μέσης Ανατολής οι νέοι ιδιοκτήτες του ΑστέραΔύο ισχυρά κρατικά funds της Μέσης Ανατολής, τρεις από τις μεγαλύτερες οικογένειες του Κόλπου και ο τουρκικός κολοσσός Dogus βρίσκονται πίσω από την κοινοπραξία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία ανακηρύχθηκε τη Δευτέρα πλειοδότρια για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Με 400 εκατ. ευρώ η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP έδωσε την υψηλότερη προσφορά μεταξύ των τριών συμμετοχών στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα ΤΕΜΕΣ και ομίλου Olayan προσέφερε 240 εκατ. ευρώ και η προσφορά της κοινοπραξίας Colony Capital Acquisitions LLC και Dolphin Capital Investors LTD κυμάνθηκε στα 310 εκατ. ευρώ.

 

Εξι επενδυτικά κεφάλαια

Το σχήμα της νέας ιδιοκτησίας του Αστέρα Βουλιαγμένης εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια και ελέγχεται κυρίως από την AGC, ένα επενδυτικό κεφάλαιο της Μέσης Ανατολής με έδρα το Λονδίνο. Μάλιστα το όνομα του σχήματος προέρχεται από την οδό στην οποία βρίσκονται τα γραφεία της AGC στο Λονδίνο (Jermyn Street).

Η AGC επενδύει παγκοσμίως συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικών εταιρειών real estate με έμφαση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Συμμετέχει σε επενδύσεις που αφορούν τόσο την κτηματαγορά όσο και εγχειρήματα σχετικά με το real estate. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της στην αγορά ακινήτων πρόσφατα ήταν αυτή τον Μάιο του 2013, όταν εξαγόρασε το Citi Tower στο Λονδίνο με τίμημα 1 δισ. στερλίνες. Αντίστοιχα έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Μέσης Ανατολής στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία.

Τα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από το κρατικό fund του Aμπου Ντάμπι, το κρατικό fund του Κουβέιτ και τρεις μεγάλες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες κρατούν την ανωνυμία τους, ενώ ο τουρκικός όμιλος Dogus διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό (15%). Εκπρόσωποι του σχήματος στη διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ τη Δευτέρα το βράδυ ήταν οι κκ. Γιώργος Κουτούκης, Σαχίν Γκούπτα και Γιάννης Κεντ.

Στο 1 δισ. ευρώ η επένδυση σε βάθος πενταετίας

Το ποσό που θα καταβάλει η Jermyn Street υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ καθώς στην προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης προστίθενται και οι δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι για την εξαγορά του υπόλοιπου 10% των μετοχών το ποσό θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο αξιοποίησης θα κινηθεί στη λογική του χαμηλού development.

Πιο συγκεκριμένα, στις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών είναι η διατήρηση των δύο ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν «Αρίων» και «Westin» (η παλιά Ναυσικά) και η ανακαίνισή τους σε υπερπολυτελείς υποδομές με την αισθητική της ευρωπαϊκής αίγλης των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Στην έκταση όπου βρίσκεται η τρίτη μονάδα («Αφροδίτη») θα χτιστούν ως 15 βίλες, ενώ θα δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα γύρω από τον χώρο της μαρίνας Βουλιαγμένης, αλλά και κάποια μέσα στην έκταση και θα λειτουργήσουν ξανά οι «9 Μούσες».

Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. και αντιστοιχεί σε συντελεστή 18,5%, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το ποσοστό 20% που προβλέπεται στο Διάταγμα Προστασίας, ενώ η κάλυψη 10% είναι η ίδια που ίσχυε στο παρελθόν, μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή της συμφωνίας τοποθετείται χρονικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με το ακίνητο να παραδίδεται στον πλειοδότη το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2014.

tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.