Πέραν των κ. Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σημίτη, το «παρών» έδωσαν από τη ΔΗΜΑΡ οι κ. Γρ. Ψαριανός και Ανδρ. Παπαδόπουλος, παρότι ο κ. Φ. Κουβέλης επέλεξε το κόμμα του να απουσιάζει

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του Ευ. Βενιζέλου και σύσσωμης σχεδόν της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της κίνησης των «58» για να την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

Από την παρουσία του κόσμου έκλεισε για αρκετή ώρα και η Ιπποκράτους μπροστά στο θέατρο «Ακροπόλ», αλλά η έκπληξη μάλλον προέκυψε από τη μη αναμενόμενη παρουσία και ομιλία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανού, καθώς ο κ. Φ. Κουβέλης έχει απορρίψει τη σύμπλευση με το εγχείρημα. Αφού είπε ξεκάθαρα ότι «στηρίζει την κίνηση των 58», τόνισε ότι «η πρωτοβουλία τους δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ –και τις φυλές του– ή τη ΔΗΜΑΡ –ένθερμη ή επιφυλακτική– αλλά την πλειοψηφία των ελληνικού λαού». Διότι όπως πρόσθεσε ο κ. Ψαριανός, η σύμπραξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, «ή όπως αλλιώς τον ονομάζουμε», είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να βγει από το σημερινό της αδιέξοδο.

Η παρέμβαση του κ. Ψαριανού και η παρουσία του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδ. Παπαδόπουλου συγκέντρωσαν ευλόγως το ενδιαφέρον, καθώς και μόνον με την επιλογή τους να μετέχουν στην εκδήλωση δημιούργησαν στους παρισταμένους την ελπίδα ότι υπάρχει πιθανότητα η ΔΗΜΑΡ να μεταβάλει την έως τώρα αρνητική στάση της έναντι των «58». Πολύ περισσότερο ενόψει του συνεδρίου της Αγ. Κωνσταντίνου που αρχίζει την Πέμπτη και στο οποίο είναι προφανές πλέον ότι οι κ. Ψαριανός και Παπαδόπουλος από κοινού με δεκάδες στελέχη που στηρίζουν την κίνηση των «58» και τον γραμματέα Σπ. Λυκούδη θα επιχειρήσουν να καταδείξουν στον κ. Κουβέλη ότι είναι εντελώς εσφαλμένη η επιλογή του να προχωρήσει μόνος του στον λεγόμενο τρίτο πόλο.

Τούτο, άλλωστε, εμμέσως το έκανε ακόμη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στη χθεσινή εκδήλωση. «Το ΠΑΣΟΚ», είπε, «στηρίζει (τους 58) ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό». Και τονίζοντας ότι ενόψει ευρωεκλογών «όλοι μπορούμε να συστρατευθούμε στο μεγάλο ενιαίο ψηφοδέλτιο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος», επί της ουσίας φωτογράφισε τον κ. Κουβέλη.

Tη στόχευση της χθεσινής εκδήλωσης περιέγραψε ο κεντρικός ομιλητής της κ. Γ. Βούλγαρης μέσα σε μία μόλις παράγραφο και καταχειροκροτήθηκε. Αφού χαρακτήρισε κραυγαλέα επανάληψη του παρελθόντος τη «βεβιασμένη προσπάθεια ενίσχυσης του μικρού δικομματισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε: «Δεν είμαστε “ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι”, δεν είμαστε “ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι” δεν είμαστε βενιζελικοί, κουβελικοί, σημιτικοί ή λυκουδικοί. Είμαστε πάνω απ’ όλα ενεργοί πολίτες, που θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανασυγκρότηση της παράταξης, το θεωρούμε χρέος μας».

Σημειώνεται τέλος και η χωροταξία που είχαν προνοήσει οι διοργανωτές για την εκδήλωση, καθώς ούτε ο κ. Σημίτης ούτε ο κ. Βενιζέλος κάθησαν στην πρώτη σειρά, ενώ και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε να λάβουν θέσεις μέσα στο κοινό ακριβώς ως σημειολογική επιλογή των «58» ότι το εγχείρημά τους είναι κομματικά ακηδεμόνευτο και ότι επιδιώκουν να συμβολίσουν ένα νέο ξεκίνημα του χώρου. Στην εκδήλωση μεταδόθηκαν μηνύματα των Μάρτιν Σουλτς και Χάνες Σβόμποντα.

Κωνσταντίνος Ζούλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.