Με στήριξη Σαμαρά εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αρβανιτόπουλος – Σύνοδος Πρυτάνεων: Να ανοίξουν τα ΑΕΙ και να ανακληθεί η πειθαρχική δίωξη Πελεγρίνη – «Εμφύλιος» στους διοικητικούς του Καποδιστριακού

Νέες 24ωρες απεργίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ανοίγει το ΠολυτεχνείοΤη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έλαβε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αναφέρουν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου, μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα η ένταση φουντώνει από τις αποφάσεις των διοικητικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποχωρεί από τις αντίστοιχες στο Πολυτεχνείο. Ύστερα από μια θυελλώδη γενική συνέλευση, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο 24ωρες απεργίες αύριο, Παρασκευή, και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε σε κλίμα έντασης και διχασμού και η απόφαση για συνέχιση της απεργίας αμφισβητείται από παρατάξεις. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ που είχαν προτείνει να συνεχισθεί ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αποχώρησαν συνοδεία περίπου 40 ατόμων. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Δημ. Σακάτος, γενικός γραμματέας του ΔΣ και εκπρόσωπος της κεντρώας πλειοψηφούσας παράταξης, οι εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων επιχείρησαν διά βοής να καθαιρέσουν το προεδρείο.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, της παράταξης που τοποθετείται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών απαιτούν εγγυήσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και δεν θα γίνουν «επιθέσεις αυταρχισμού».

Πάντως, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ που σήμερα αποχώρησαν από τη γενική συνέλευση και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμά της καλούν τους συναδέλφους τους να προσέλθουν την Παρασκευή κανονικά στις δουλειές τους ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει τη Δευτέρα καθώς ανοίγει το ίδρυμα μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο Μετσόβιο θα επανέλθουν τη Δευτέρα στις θέσεις τους οι υπάλληλοι επειδή είχαν ήδη αποφασίσει 48ωρη για σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή.

Λειτουργούν πάντως κανονικά οι έξι από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ. Ανοικτές είναι οι Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών και Τοπογράφων.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θέμα συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας ήταν η χάραξη «σχεδίου Β», με πιθανότερο εκείνο της επιστράτευσης, για την περίπτωση κατά την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους στις συνελεύσεις τους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

Αποκλείστηκαν ωστόσο όλα τα σενάρια περί επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει και καλύπτει όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ως σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ανοιχτά ΑΕΙ ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια ζητάει και το διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, το διερυμένο συντονιστικό «χαιρετίζει την επαναφορά σε ομαλή λειτουργία  του ΕΜΠ και προσβλέπει στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο ΕΚΠΑ, στηρίζοντας τις προσπάθειες του πρύτανή του».

Στην ίδια ανακοίνωση το συντονιστικό «καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης».

Παράλληλα οι πρυτάνεις επαναλαμβάνουν τα συμπεράσματα που κατέγραψαν σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους. Όπως αναφέρουν, «η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον πρύτανη του ΕΚΠΑ».

«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» τονίζεται.

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μετρου της διαθεσιμότητας» αναφέρουν οι πρυτάνεις.

«Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγουν.

Σκληρή γλώσσα Πελεγρίνη

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε σκληρή δήλωση που διένειμε σήμερα, Πέμπτη, αναφέρει ότι «τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» καταλήγει ο κ. Πελεγρίνης.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.