ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ - ΒΟΥΛΗΚύριε πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι η πλέον σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία μας, διότι το σώμα των βουλευτών καλείται να καθορίσει το πλαίσιο υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών. Πολιτικές για τις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν ακούσαμε μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα εξαγγελίες για την εφαρμογή τους, μόνο που τώρα γίνονται πρώτη φορά πραγματικότητα από τη δική μας κυβέρνηση.

Αναφέρομαι σε πολιτικές που υλοποιούνται αυτή την στιγμή για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, για μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, για πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, για δίκαιη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, για την ηλεκτρονική διοίκηση που με το πλήθος εφαρμογών της, όπως το ιδιωτικό και δημόσιο περιουσιολόγιο, το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών συμβάσεων, το εθνικό κτηματολόγιο, το ηλεκτρονικό ληξιαρχείο, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών και φορέων της γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τη γραφειοκρατία και τα παράθυρα της διαφθοράς στις σχέσεις του πολίτη με το κράτος.

Όλες αυτές οι πολιτικές αποτελούν τη βάση για την επίτευξη της ανάπτυξης. Πρόγευση της οποίας αποτελεί η φετινή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2% από την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού.

Και επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε για προϋπολογισμό χωρίς την παράθεση μερικών ουσιωδών αριθμητικών δεδομένων παραθέτω τα παρακάτω, που αποδεικνύουν την ορθή στόχευση των πολιτικών μας. Σύμφωνα με την μέχρις σήμερα οικονομική διαχείριση και πολιτική έχουν επιτευχθεί τα εξής:

  1. Ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 έχει φτάσει στο 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 3,7% και κατά 5,5% στο πρώτο. Διαπιστώνεται δηλαδή μια σταθερή φθίνουσα εξέλιξη του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ.
  2. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα που μετρά πλέον με ακρίβεια το Υπουργείο Εργασίας, είναι θετικό.
  3. Η χώρα μας ανακτά σταδιακά την ανταγωνιστικότητάς της, γεγονός που αποτυπώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και στους σχετικούς δείκτες, είτε στο σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ή τις σχετικές τιμές. Πέρυσι, τέτοιον καιρό, είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Σήμερα, έχουμε πλεόνασμα την αντίστοιχη περίοδο, και στο τέλος του έτους περιμένουμε το ισοζύγιο να είναι περίπου μηδενικό ή ακόμα και θετικό.
  4.  Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί, αυτό διαπιστώνεται και από την έκθεση «Doing Business 2014” της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου η χώρα μας έχει ανέβει από τη θέση 60 στη θέση 52.
  5. Η Ελλάδα επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Οδεύοντας προς την Ανάπτυξη» πρωταγωνιστεί στις διαρθρωτικές αλλαγές.
  6. Ο πληθωρισμός είναι για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια αρνητικός και είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.
  7. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιταχύνεται μέρα με τη μέρα και το 2014 προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένο.
  8. Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος προχωρά σταθερά και σύμφωνα με τις υφιστάμενες προβλέψεις δύναται να οδηγήσει σε ταχύτερη αποδέσμευση των συστημικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  9. Το κόστος δανεισμού παρουσιάζει συνεχή πτώση. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί ραγδαία. Από 2.739 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο του 2012 έπεσε 621 μονάδες βάσης το Νοέμβριο του 2013. Παράλληλα, κατά την πλέον πρόσφατη έκδοση, το επιτόκιο εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010 (4,15%).
  1. Τέλος, σημειώνονται συνεχείς θετικές αξιολογήσεις  της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οικονομικούς οίκους, όπως η αμερικανική επενδυτική εταιρεία “Japonica Partners”[1] που την βαθμολογεί με Α+ και την moody’s[2] που μόλις πριν λίγες μέρες προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων κατά δυο βαθμίδες, από C σε Caa3 .

Όλα αυτά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι αδιάψευστα σημάδια ότι ελληνική οικονομία, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει.

Η χώρα μας σταδιακά μετατρέπεται από παράγοντας αστάθειας σε παράγοντα σταθερότητας, από χώρα εχθρική προς την επιχειρηματικότητα σε φιλική, προσελκύοντας το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός του 2014 έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς με την εκτέλεσή του θα επιτελεστούν τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη. Οι στόχοι που τίθενται από τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% είναι σαφέστατα εφικτοί και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της κυβερνήσεως απέναντι στους δανειστές.

Είναι αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι στην μέχρι σήμερα προσπάθειά μας για ανάκαμψη ματώσαμε πολύ. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές του παρελθόντος. Και θα το πράξουμε. Η χώρα έκανε μεγάλα βήματα, έχει μπει σε σωστή πορεία και οι θυσίες των πολιτών πιάνουν  τόπο.

Ευχαριστώ.

[1] http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/11/2013_529503

[2] http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1160322/moodys-anavathmizei-thn-ellada-se-caa3-apo-c.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.