Δείτε τις ερωτήσεις αναλυτικά, που συνυπέγραψε ο Βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης:

«Επίδομα Τέκνου»
Κύριοι Υπουργοί,

Μία από τις προϋποθέσεις  για την χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων  είναι η αποδεδειγμένη μόνιμη και συνεχής διαμονή στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία (από το 2003). Αυτή αποδεικνύεται από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία δέκα έτη.

Η προϋπόθεση αυτή αφήνει χωρίς επίδομα τέκνου αρκετές οικογένειες, οι οποίες ήταν στο εξωτερικό ως οικονομικοί μετανάστες και επέστρεψαν στην πατρίδα τους τα τελευταία έτη. Πολλοί από αυτούς είναι στην Ελλάδα τα τελευταία 7 ή 8 χρόνια και με την προϋπόθεση αυτή δεν λαμβάνουν το επίδομα τέκνου.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή η χώρα μας διανύει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση,

Επειδή οι γεννήσεις στην χώρας μας τα τελευταία έτη έχουν μειωθεί,

Επειδή το επίδομα τέκνου ενθαρρύνει και βοηθά την ελληνική οικογένεια,

Προτείνω το επίδομα τέκνου να δίδεται σε όλες τις οικογένειες που ήταν μετανάστες στο εξωτερικό και πλέον επέστρεψαν στην Ελλάδα χωρίς χρονικές προϋποθέσεις.

Κατόπιν όλων των παραπάνω…..

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να λαμβάνουν επίδομα όλες οι οικογένειες που έχουν τέκνα χωρίς να υπάρχει η δέσμευση της δεκαετούς συνεχής διαμονής στην Ελλάδα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Τζαμτζής Ιορδάνης
  2. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
  3. Πασχαλίδης Ιωάννης
  4. Νταβλούρος Αθανάσιος
  5. Αναστασιάδης Σάββας
  6. Μαρίνος Ανδρέας
  7. Χριστογιάννης Δημήτριος
  8. Κοψαχείλης Τιμολέων
  9. Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
  10. Αντωνίου Μαρία
  11. Σκόνδρα Ασημίνα
  12. Κόλλιας Κωνσταντίνος
  13. Ιωαννίδης Ιωάννης
  14. Κοντογιάννης Γεώργιος

«Παράταση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΓΑ, η καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ πρέπει να γίνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και όχι 29 Δεκεμβρίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η  16η Δεκεμβρίου που δόθηκε ως χρόνος παράτασης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι αρκετή.

Το δικαίωμα καταβολής των εισφορών μέχρι τέλος  Δεκέμβριου, βοηθούσε τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έχοντας πληρωθεί από εμπόρους, συνεταιρισμούς για την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή.

 Σήμερα οι αγρότες είναι απλήρωτοι.  Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση εξαιτίας του προβλήματος με τα βοσκοτόπια. Οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τις παραγωγές τους

Είναι απλήρωτοι και για τις ζημιές που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ και θα πληρωθούν Δεκέμβριο του 2013 και Ιανουάριο του 2014.

Πρέπει λοιπόν να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31/1/2014 ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην χαλάσει ο διακανονισμός που ενδεχομένως έχουν κάνει.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.       Τζαμτζής Ιορδάνης

2.       Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος

3.       Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

4.       Πασχαλίδης Ιωάννης

5.       Νταβλούρος Αθανάσιος

6.       Αναστασιάδης Σάββας

7.       Μαρίνος Ανδρέας

8.       Χριστογιάννης Δημήτριος

9.       Κοψαχείλης Τιμολέων

10.   Κοντογεώργος Κωνσταντίνος

11.   Αντωνίου Μαρία

12.   Σκόνδρα Ασημίνα

13.   Ιωαννίδης Ιωάννης

14.   Κοντογιάννης Γεώργιος

15.   Κόλλιας Κωνσταντίνος

16.   Αυγενάκης Ελευθέριος

«Φορολογία Αγροτών»

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται η σύνταξη και κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τα εισοδήματα του 2014.

Σύμφωνα με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, από την 1.1.2014 όλοι οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων.

Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και με φορολογικό συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο (παρά μόνο τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή των προϊόντων τους), ενώ θα προκαταβάλλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, καθώς επίσης θα πληρώνουν κάθε χρόνο, μαζί με το φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 650 ευρώ.

Παράλληλα, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ. καθώς παύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός των καθαρών αγροτικών εισοδημάτων, με συνέπεια να ενταχθούν στο «κανονικό» καθεστώς ΦΠΑ και να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν λογιστές, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο τίμημα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των αγροτεμαχίων, που θα προέλθει από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τα αγροτικά εισοδήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, το 2011 υπέστη μείωση κατά 5,6% και το 2010 υποχώρησε κατά 3,5% (σ.σ. τα πρώτα στοιχεία για το 2013 αναφέρουν και για τη χρονιά αυτή κάμψη του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας).

Για το λόγο τούτο θεωρείται αναγκαίο οι αγρότες με χαμηλό εισόδημα να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Άλλωστε, κατά τη συζήτηση του περυσινού φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είχε δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσει την παραμονή των αγροτών με χαμηλό εισόδημα στο ειδικό αυτό φορολογικό καθεστώς, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος – ώστε να παραμείνει ένας αγρότης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς – ως πλέον πρόσφορο μέσο μπορεί να είναι οι επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους. Γία παράδειγμα, ένας αγρότης που έλαβε την προηγούμενη χρονιά επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 2.000 ευρώ, μπορεί την επομένη να παραμείνει και να φορολογηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.

 

Κατόπιν τούτων και ενόψει της σύνταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών :

v  Αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα διατηρήσει τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα στο ειδικό φορολογικό καθεστώς;

v  Είναι στις προθέσεις του η εφαρμογή ως κριτηρίου της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ και σε ποιο ύψος, για τη διατήρηση ή μη αγροτών στο ειδικό φορολογικό καθεστώς;

v  Για τους αγρότες που θα ενταχθούν από 1.1.2014 στο «κανονικό» φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει η επιβολή τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ) και η προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, όπως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

  1. Καρασμάνης Γιώργος, Πέλλας
  2. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Φλώρινας
  3. Λεονταρίδης Θεόφιλος, Σερρών
  4. Μαρίνος Ανδρέας, Ηλείας
  5. Πασχαλίδης Ιωάννης, Καβάλας
  6. Στύλιος Γεώργιος, Άρτας
  7. Κοψαχείλης Τιμολέων, Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.